Jandroković o aferi SMS: Nije korektno tražiti ‘nečiju glavu’ bez dokaza

Jandroković o aferi SMS: Nije korektno tražiti ‘nečiju glavu’ bez dokaza

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je, upitan vodi li afera SMS do vrha HDZ-a, odnosno zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića, poručio kako „nije korektno prozivati bilo koga i tražiti nečiju glavu“, prije nego se točno zna što se u aferi događalo.

„Kao predsjednik Sabora nemam pravo prejudicirati bilo čiju krivnju, ako živimo u demokraciji i poštujemo procedure, onda govoriti o nečijoj odgovornosti i krivnji, a da mu to nije dokazano, ako istraga to nije dokazala, mislim da nije primjereno“, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju i poručio da se on u takve „špekulacije“ neće upuštati.

„Očekujem da iz istrage vidimo što se dogodilo, da se utvrdi odgovornost onih koji su sudjelovali u nedozvoljenim radnjama, ali prije nego što znamo što je bilo, nije korektno prozivati bilo koga i tražiti nečiju glavu“, izjavio je predsjednik Sabora u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija.

Istaknuo je da afera SMS još nije razjašnjena do kraja, kako očekuje da će nadležne institucije utvrditi što se točno događalo, tko je odgovoran, „je li zaista došlo do takvog opsega zlouporaba u smislu informacijskih tehnologija koje će onda morati, ako je do toga došlo, imati određene posljedice na one koje su u takvim radnjama sudjelovali“.

„Radi se o vrlo neugodnim pitanjima, jer se tiču kršenja privatnosti i ako je do takvih stvari dolazilo i ako se to utvrdi, očekujem da će istraga to pokazati, morat ćemo vidjeti hoće li biti kaznene odgovornosti i političke, ako se pokaže da je netko od istaknutih sudionika političkog života u tome sudjelovao“, rekao je Jandroković.

Opetovao je kako o detaljima današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ne može govoriti, ali da je „bilo korisno, vrlo sadržajno, konstruktivno“.

„Bilo je disonantnih tonova, bilo je određenih trenutaka koji se, možda, i nisu trebali dogoditi, ali vjerujem da je opis u redu, ako kažem da je suradnja korektna, sadržajna i u skladu s ustavnim ovlastima, da će i predsjednica i premijer i Hrvatski sabor igrati važnu ulogu u političkoj stabilnosti koja je preduvjet za sve ostale“, rekao je predsjednik Sabora upitan je li suradnja predsjednice Republike i premijera vraćena u „normalan kolosijek. (Hina)

Foto/screenshot/Hina

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI