Jandroković: Statut HDZ-a omogućuje isključenje Milinovića iz stranke

Jandroković: Statut HDZ-a omogućuje isključenje Milinovića iz stranke

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u četvrtak, vezano za mogućnost isključenja Darka Milinovića iz stranke, kako novi stranački Statut omogućuje isključenje, a Visoki časni sud će ga na korektan način protumačiti.

“Visoki časni sud će na korektan način protumačiti Statut HDZ-a a on, po svemu što znam, omogućava isključenje iz stranke”, rekao je Jandroković novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan kako komentira tvrdnju kandidata za predsjednika ličko-senjske organizacije HDZ-a Milinovića da propisnik o provođenju izbora ‘jasno kaže’ kako se ne mogu pokrenuti stegovni postupci protiv člana stranke od vremena kad se raspišu izbori.

Jandroković je pojasnio kako je riječ o Propisniku iz 2016. godine, ali je HDZ na zadnjem stranačkom saboru donio novi Statut koji je drugačiji od “onoga što tumači Milinović”.

Na upit je li za njega jedino moguće rješenje da se Milinovića izbaci iz stranke, odgovorio je kako će tu odluku prepustiti Visokom časnom sudu stranke.

Istaknuo je da ono što se događalo jučer, ne služi na čast niti Milinoviću a time je, nažalost, nanio štetu HDZ-u.

“Takav način ponašanja, pomalo i nasilan, nija korektan. To nije način na koji mi želimo voditi politiku”, kazao je Jandroković.

Najavio je kako će se tijekom dana održati telefonska sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se trebala potvrditi odluka užeg Predsjedništva da se pokrene stegovni postupak protiv Milinovića, a Visoki časni sud odlučit će koja će biti stegovna mjera.

Jandroković je kazao i da se odluka Visokog časnog suda očekuje idući tjedan. “To će biti sigurno idući tjedan. Želimo ovu stvar riješiti što je brže moguće. Ona je nepotrebna i štetna”, istaknuo je.

Dodao je i da se stranka i Vlada RH bave važnim stvarima za Hrvatsku, dok je ovo što se dogodilo, kako je rekao, jedan najobičniji folklor koji je jedan čovjek pokušao iskoristiti za sebe i svoj politički probitak.

“To mu nije uspjelo i neće mu to uspjeti. HDZ će tražiti načine kako rještiti tu situaciju i baviti se onim stvarima koje hrvatske građane zaista zanimaju”, poručio je Jandroković.

Upitan kako komentira Milinovićevu izjavu da je sve to zato što je bio protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije, Jandroković je rekao kako je riječ o najobičnijoj manipulaciji.

Podsjetio je kako je razlog zašto je došlo do prvog konflikta bio taj što je Milinović napao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića koji je sukladno svojim ovlastima predložio novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Pri tome, dodao je, Milinović je bio nezadovoljan odabirom i očito je želio to iskadrovirati “na sebi prihvatljiv način”, što nije prihvaćeno.

“Tada je sve počelo. Ovo sve ostalo je samo čisti spin i pokušaj od nečeg što to nije, napravi ideološko pitanje. To je neuspješno i to smatram neozbiljnim”, naglasio je Jandroković.

Ranije danas premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će Predsjedništvo HDZ-a protiv člana tog visokog stranačkog tijela i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića pokrenuti stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u, istaknuvši kako je njegovo ponašanje bilo neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno.

“Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, nećemo dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda. Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti sa Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora”, izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI