VEM: Izvještavanje o korona virusu treba biti odgovorno, točno i oprezno

VEM: Izvještavanje o korona virusu treba biti odgovorno, točno i oprezno

Vijeće za elektroničke medije (VEM) pozivalo je u srijedu sve elektroničke medije u Hrvatskoj da izvještavanje o korona virusu bude odgovorno, točno i oprezno.

Nepotvrđeni izvještaji o korona virusu koji su se u posljednje vrijeme pojavili na određenim hrvatskim web portalima mogu pogodovati širenju straha što u konačnici može dovesti do panike, a panika stvari obično pogorša, navode u priopćenju.

“Stoga upućujemo pružateljima elektroničkih medija, naročito glavnim urednicima, javni poziv da u svom izvještavanju uzmu u obzir da je u RH uspostavljen sustav javnog informiranja o korona virusu kroz Nacionalni stožer civilne zaštite i da prate službene izvore, u prvom redu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva putem službenih web stranica”, poručuju iz VEM-a.

Podsjećaju i da su novinari u svom izvještavanju dužni prenositi točne informacije pozivajući se na vjerodostojne i potvrđene izvore, te da ne bi trebali koristiti neprecizne izraze poput “velik broj mrtvih”, “mnogo”, “stotine”, “tisuće” i slično osim ako to nije urednički opravdano.

Preporuka je i da ne koriste nazive “Wuhan virus”, “kineski virus” ili druge slične izraze koji bi se još mogli pojaviti u lokalnim kontekstima jer, kako se ističe, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je smjernice u kojima preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.

Korištenje fotografija i snimki na kojima ljudi nose maske trebalo bi biti opravdano odgovarajućim kontekstom.

Treba imati na umu da se maske za lice već dulje vrijeme koriste u mnogim zemljama, naročito u istočnoj Aziji kao odgovor na onečišćenje zraka, dok su maske danas još raspostranjenije zbog epidemije.

“Strah kao glavna tema u medijskim izvješćima o korona virusu ukazuje na to da je veći dio izvještavanja o epidemiji više odraz straha javnosti nego utemeljenih informacija o onome što se zapravo događa kad je riječ o širenju virusa. U vrijeme prepuno dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjere, vrijedno je upozoriti javnost na opasnost koja dolazi od ove zarazne emocije zbog neizvjesnosti oko daljnjeg širenja epidemije”, stoji u priopćenju.

Vijeće podsjeća i na članak Zakona o elektroničkim medijima koji propisuje da je svaki pružatelj medijskih usluga obvezan na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti bez naknade proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI