Europski ministri pravosuđa: izvanredne mjere zbog pandemije koronavirusa moraju biti u skladu s vrijednostima Unije

Europski ministri pravosuđa: izvanredne mjere zbog pandemije koronavirusa moraju biti u skladu s vrijednostima Unije

Članice Europske unije slažu se da sve izvanredne mjere zbog pandemije koronavirusa moraju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije, priopćilo je hrvatsko predsjedništvo nakon video-konferencije ministara pravosuđa.

Predstavnici Europske komisije i država članica raspravljali su o utjecaju pandemije koronavirusa na područje pravosuđa i razmijenili iskustva o mjerama koje su poduzele pojedine vlade.

“Predstavnici država članica su se složili da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije”, priopćilo je hrvatsko predsjedništvo.

Mađarska je prošli ponedjeljak usvojila zakon o izvanrednom stanju koji premijeru Viktoru Orbanu daje otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja.

Njime se uvode visoke zatvorske kazne za sve za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera za zaustavljanje širenja virusa ili širenje lažnih informacija o pandemiji,

Ne navodeći izrjekom Mađarsku, predsjednica Europske komisije Ursual von der Leyen u utorak je istaknula da je “od najveće važnosti da izvanredne mjere koje zemlje članice poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa budu u skladu s temeljnim načelima i vrijednostima EU-a”.

Potom je trinaest zemalja članica EU-a potpisalo u srijedu zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom.

Izjavu je potpisalo 13 zemalja članica – Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Švedska. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI