Izraelski premijer Bennett: “Izrael čvrsto stoji uz narod Ukrajine”

Izraelski premijer Bennett: “Izrael čvrsto stoji uz narod Ukrajine”

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da Izrael čvrsto stoji uz Ukrajinu, da je uspostavio terensku bolnicu u Ukrajini za zbrinjavanje ozlijeđenih i da čini sve što može da pomogne da se ovaj rat okonča, na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Jeruzalemu.

“Što se tiče rata u Ukrajini, Izrael čvrsto stoji uz narod Ukrajine i nastavit će s našim naporima da pomognemo u smanjenju patnje i okončanju krvoprolića. Već smo poslali naše vrhunske medicinske timove da uspostave najnapredniju terensku bolnicu unutar Ukrajine na zapadnoj strani. Prijavljeno mi je da su već zbrinuli i liječili preko 500 pacijenata. U ovom trenutku, upravo u ovom trenutku, liječnici i medicinske sestre riskiraju svoje živote kako bi spasili živote onih kojima je potrebna. Ponosan sam na ono što Izrael radi. I naravno, činimo sve što možemo kada se od nas zatraži da doprinesemo naporima da se ovaj rat okonča. To činimo održavajući blisku koordinaciju sa Sjedinjenim Državama i našim europskim partnerima.”

Američki državni tajnik Blinken: Naša trategija nije promjena vlasti u Rusiji

SAD nemaju strategiju promjene režima u Rusiji, kaže Blinken.

Sjedinjene Države nemaju strategiju promjene režima za Rusiju, rekao je državni tajnik Antony Blinken novinarima u nedjelju nakon što je predsjednik Joe Biden dan ranije rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”.

“Mislim da je predsjednik, Bijela kuća sinoć istaknula da, jednostavno, predsjednik Putin ne može biti ovlašten voditi rat ili sudjelovati u agresiji protiv Ukrajine ili bilo koga drugog”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji tijekom posjeta Jeruzalemu.

“Kao što znate, i kao što ste nas više puta čuli da govorimo, mi nemamo strategiju promjene režima u Rusiji ili bilo gdje drugdje, što se toga tiče. U ovom slučaju, kao iu svakom slučaju, na ljudima je zemlja o kojoj je riječ. To je na ruskom narodu”, rekao je Blinken.

U velikom govoru tijekom svog putovanja u Poljsku, američki predsjednik Joe Biden rekao je da ruski čelnik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”, primijetio je dužnosnik Bijele kuće za koji je kasnije rekao da je trebalo pripremiti svjetske demokracije za produženi sukob oko Ukrajine, a ne protiv režima promjena u Rusiji.

Ti Bidenovi komentari, uključujući izjavu ranije tijekom dana u kojoj se Putin naziva “mesarom”, bili su oštra eskalacija američkog pristupa Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

U obraćanju u Varšavskom kraljevskom dvorcu. Biden je podsjetio na četiri desetljeća Poljske iza željezne zavjese u nastojanju da izgradi argument da se svjetske demokracije moraju hitno suočiti s autokratskom Rusijom kao prijetnjom globalnoj sigurnosti i slobodi.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da Bidenova primjedba da Putin ne može ostati na vlasti ne predstavlja promjenu u poziciji Washingtona, koji je izbjegao izravnu vojnu umiješanost u Ukrajini i izričito je rekao da ne podržava promjenu režima.

“Ali ono što imamo je strategija za snažnu podršku Ukrajini”, rekao je Blinken. “Imamo strategiju da izvršimo neviđeni pritisak na Rusiju i to nastavljamo naprijed. I imamo strategiju kako bismo osigurali da pružamo svu humanitarnu potporu koju možemo, i imamo strategiju za jačanje NATO-a ,” on je dodao.

Izvor/ CNN/ Foto: (Jacquelyn Martin/Pool/AFP/Getty Images)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI