IZRAELSKI PARLAMENT potvrdio Netanyahuovu i Gantzovu vladu: “Nova vlada je formirana uz podršku većine i bit će vlada svih Izraelaca”

IZRAELSKI PARLAMENT potvrdio Netanyahuovu i Gantzovu vladu: “Nova vlada je formirana uz podršku većine i bit će vlada svih Izraelaca”

Knesset, izraelski parlament, u nedjelju je potvrdio novu koalicijsku vladu dosadašnjeg desničarskog premijera Benjamina Netnyahua i njegovog protukandidata na izborima Bennyja Gantza s političkog centra.

Povjerenje novoj, 35. po redu izraelskoj vladi dalo je 73 zastupnika a 46 je bilo protiv.

Prisegom čelnika i ministara nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom u nedjelju se okončava politička kriza koja je potrajala više od godinu i pol dana i natjerala Izraelce da tri puta izlaze na izbore.

Netanyahu je u nedjelju, nakon višetjednih pregovora za formiranje vlade i borbe za vlastiti politički opstanak, u izraelskom parlamentu Knessetu predstavio novu vladu s rekordnih 36 ministara, najveću u izraelskoj povijesti.

“Nova vlada je formirana uz podršku većine i bit će vlada svih Izraelaca”, rekao je Netanyahu u  Knessetu uoči glasovanja o njegovoj vladi.

Netanyahuov dogovor o podjeli vlasti s izbornim konkurentom Bennyjem Gantzom iz stranke centra Plavi i bijeli otvara mu put prema de facto aneksiji dijelova Zapadne obale koje Palestinci traže za svoju državu.

U nedjelju je kao svoj prvi potez i najavio da će proširiti izraelski zakon ??na židovska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju na Zapadnoj obali.

Smatra da će se tim potezom Izrael približiti postizanju mira s Palestincima i dodao da će to činiti u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama.

“Došlo je vrijeme da se izraelski zakon proširi na naselja i počne novo poglavlje u povijesti cionizma”, rekao je u govoru u parlamentu.

Bivši vojni zapovjednik Benny Gantz je rekao da su im glasači ostavili dva izbora – da prekinu rivalstvo ili dopuste ulazak zemlje u “neku vrstu građanskog rata”.

Gantz kaže da je usred krize koronavirusa “svima jasno” da ovo nije vrijeme za pridržavanje “jučerašnjih načela”, čime je branio svoju odluku o suradnji s Netanyahuom iako je prije svih triju izbora održanih u godinu i pol dana obećavao da nikada neće koalirati s optuženim premijerom.

“Narod je htio jedinstvo i to je ono što je dobio”, rekao je 70-godišnji Netanyahu kojemu u nedjelju, 24 svibnja, počinje suđenje za korupciju, zloporabu ovlasti i prijevaru. Najdugovječniji izraelski premijer odbacuje sve optužbe.

Čelnik stranke desnog centra Likud vodit će novu vladu prvih godinu i pol dana, a Gantz će preuzeti funkciju u studenom 2021. (Hina)

(Photo: Flash 90)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI