Izraelski premijer Netanyahu dobio mandat za sastavljanje vlade

Izraelski premijer Netanyahu dobio mandat za sastavljanje vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dobio je u srijedu mandat za sastavljanje nove vlade, koja bi trebala započeti s radom tijekom premijerovih pravnih problema i uz očekivanu inicijativu Sjedinjenih Država za rješavanje sukoba s Palestincima.

Tjedan dana nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, predsjednik Reuven Rivlin dao je mandat Netanyahuu rekavši da je nakon konzultacija s izabranim stranačkim predstavnicima u novom parlamentu dobio uvjeravanje da premijera podržava 65 od ukupno 120 zastupnika.

Netanyahu ima na raspolaganju 28 dana za dogovor s partnerima o formiranju vlade i taj rok se može produžiti za 14 dana.

Ako uspije, Netanyahu (69), dominantna figura koja se čini nepobjedivom, krenut će u peti mandat. Na vlasti bez prekida od 2009. godine i ukupno 13 godina ako se ubroji prethodni mandat između 1996. i 1999., on bi u srpnju mogao prestići Davida Ben-Guriona, oca modernog Izraela.

Na čelu između 2015. i 2019. najdesnije vlade u izraelskoj povijesti, Netanyahu bi vodio podjednako desno orijentiranu koaliciju, sastavljenu od više ili manje radikalnih ili više ili manje vjerskih organizacija i ultra ortodoksnih stranaka koje predstavljaju 10 posto Izraelaca koji strogo poštuju pravila judaizma.

“Bit ću premijer za sve”, obećao je u utorak tijekom zdravice s pobornicima nakon kampanje tijekom koje je njegova stranka Likud često osobno napadala njegovog glavnog protivnika generala Bennyja Gantza.

Netanyahu, majstor taktike, imat će težak zadatak pomiriti kontradiktorne zahtjeve i interese svojih budućih saveznika, počevši od nacionalističke i svjetovne stranke Israel Beiteinou i ultraortodoksnih stranaka. (Hina/AFP)

Foto/Benjamin Netanyahu/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI