Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio Khashoggijevo ubojstvo, ali brani stabilnost Saudijske Arabije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio Khashoggijevo ubojstvo, ali brani stabilnost Saudijske Arabije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u petak ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu “užasnim”, istaknuvši ipak važnost stabilnosti Saudijske Arabije za Bliski istok i “za svijet”.

“Ono što se dogodilo u konzulatu u Istanbulu je užasno i time se treba pozabaviti”, rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Varni, u Bugarskoj.

“No jako je važno za svijet i za regiju da Saudijska Arabija bude stabilna. Mislim da moramo pronaći način kako postići ta dva cilja”, dodao je Netanyahu očitujući se prvi put o slučaju Khashoggi koji je potaknuo međunarodnu osudu.

Rijad je pod pritiskom i njegov je diplomatski položaj oslabljen pošto je iznio nekoliko inačica o nestanku saudijskog novinara koji je kritizirao režim i početkom listopada je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske veze zbog izraelske okupacije palestinskih teritorija, ali su se one, misle mnogi promatrači, u zadnje vrijeme popravile jer te dvije zemlje imaju Iran za zajedničkog neprijatelja.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom svojoj sigurnosti, ne vjeruje da je njegov nuklearni program miroljubiv i zabrinut je zbog njegova regionalnog širenja i vojnog upletanja u susjednoj Siriji.

Saudijska sunitska monarhija i šijitski Iran se već desetljećima spore oko regionalnog vodstva i protivnici su u svim krizama.

Washington pak ne štedi napore kako bi zbližio Saudijsku Arabiju i Izrael kojima je Iran zajednički neprijatelj.

Odmah nakon Netanyahuovih izjava Bahrein, susjed i blizak saveznik Saudijske Arabije koji nema diplomatske odnose s Izraelom, rekao je da je stajalište izraelskog premijera “jasno”. (Hina)

Embassy of Israel-(Photo by Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI