Izraelski i američki dužnosnici stigli u UAE kako bi finalizirali povijesni sporazum

Izraelski i američki dužnosnici stigli u UAE kako bi finalizirali povijesni sporazum

Visoki savjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua stigli su u Ujedinjeni Arapske Emirate (UAE) zrakoplovom iz Tel Aviva u ponedjeljak kako bi finalizirali povijesni sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a.

Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv-Abu Dabi, izraelske aviokompanije.

Zrakoplov je letio preko teritorija Saudijske Arabije koja nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.

“Tako izgleda mir za mir”, napisao je na Twitteru Netanyahu.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. kolovoza te UAE postaje prva arapska zemlja koja će uspostaviti odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana.

Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu.

Palestinci su ogorčeni potezom UAE-a te su zabrinuti da će sporazum oslabiti panarapsku poziciju, koja uključuje poziv Izraelu da se povuče s okupiranih teritorija i prizna palestinsku državu, u zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s arapskim zemljama.

Trumpov visoki savjetnik i zet Jared Kushner te savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien predvode američku delegaciju.

Na čelu izraelske delegacije je izraelski savjetnik za državnu sigurnost Meir Ben-Shabbat.

Delegacije će razgovarati o bilateralnoj suradnji u područjima poput trgovine i turizma, dok će izaslanici izraelske vojske odvojeno posjetiti UAE.

U zrakoplovu su putnici pozdravljeni na arapskom, engleskom i hebrejskom, što je gesta koja je označila povijesni let iz Tel Aviva za Abu Dabi.

“Svima selam, peace (mir) i šalom. Želimo vam siguran let”, kazao je pilot, kapetan Tal Becker koji je na tri jezika također izrekao broj leta i destinaciju.

Glasnogovornik izraelske aviokompanije El Al kazao je kako je zrakoplov bio opremljen proturaketnim sustavom C-Music.

Novinarima koji su putovali istim zrakoplovom rečeno je da po dolasku u zračnu luku i na mjesto za testiranje na covid-19 kažu kao lozinku: “Ovdje sam zbog eksperimenta”, kako bi predstavnik izraelskog ureda premijera ubrzao proceduru.

Izvor/ Hina/ Foto: By: AFP   / U.S. Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI