RADIOAKTIVNA ZONA SMRTI! Iznad Černobila podignuta ukrajinska zastava

RADIOAKTIVNA ZONA SMRTI! Iznad Černobila podignuta ukrajinska zastava

Ukrajinska zastava podignuta je iznad nuklearne elektrane u Černobilu nakon povlačenja ruskih snaga, priopćilo je u subotu državno poduzeće koje nadzire nuklearne elektrane.

“Danas, 2. travnja, u 11:00, podignuta je ukrajinska zastava iznad Černobilske nuklearne elektrane i otpjevana himna”, stoji u priopćenju Energoatoma na Telegramu.

“Na svečanosti je nazočilo cjelokupno osoblje nuklearne elektrane Černobil, koja je od 24. veljače herojski radila u teškim uvjetima okupacije i osiguravala nuklearnu i radijacijsku sigurnost na postaji i obližnjim objektima”, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, Černobil je bio mjesto najgore nuklearne katastrofe na svijetu 1986.

Dana 26. travnja te godine, eksplozija je probila reaktor broj 4 u Černobilu, ubivši odmah 30 ljudi. Bezbroj drugih umrlo je od simptoma zračenja u godinama koje su uslijedile.

Krajem veljače, tijekom prvog tjedna ruske invazije na Ukrajinu, tvornica i njezin okolni teritorij pali su u ruke ruskih vojnika.

Međutim, ruske trupe su od tada objavile da namjeravaju napustiti i prepustiti kontrolu ukrajinskom osoblju, navodi Energoatom u priopćenju u četvrtak.

“Potvrđeno je da su okupatori, koji su zauzeli nuklearnu elektranu u Černobilu i druge objekte u zoni isključenja, marširali u dvije kolone prema ukrajinskoj granici s Republikom Bjelorusijom”, stoji u priopćenju objavljenom na Telegramu.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI