U Lici slabija izlaznost nego na redovnim izborima, bolja u Iloku i Davoru, ista u Ogulinu

U Lici slabija izlaznost nego na redovnim izborima, bolja u Iloku i Davoru, ista u Ogulinu

Oko 17 posto birača, pet posto manje nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine, izašlo je u nedjelju prijepodne na prijevremene izbore za skupštinu Ličko-senjske županije, bolji odaziv u odnosu na redovne izbore imaju Ilok i općina Davor, a gotovo isti Ogulin koji biraju svoja predstavnička tijela raspuštena jer nisu donijela proračun za ovu godinu.

Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine u isto vrijeme svoje je pravo iskoristilo gotovo 22 posto birača, odnosno njih oko 9500.

Slabiji odaziv na izbore bilježi i sjedište Ličko-senjske županije, Gospić, u kojemu je u nedjelju prijepodne glasovalo oko 19 posto birača (2061 od gotovo 11 tisuća), dok ih je u svibnju 2017. glasovala gotovo četvrtina (oko 2700).

Najbolju izlaznost u Lici imaju Udbina, (22 posto), Senj (21,5 posto) i Karlobag.

Ličani u županijsku skupštinu biraju 31 vijećnika, natječe se devet lista, a birati može oko 43.000 birača na 116 biračkih mjesta.
Odaziv u Davoru veći gotovo 4 posto.

Na izbore za svoje Gradsko vijeće u nedjelju prijepodne glasovalo je 19,7 posto Ogulinaca (njih 2200 od 11.100), što je tek neznatno manje u odnosu na redovne izbore kada ih je glasovalo 19,8 posto.

Nešto bolji odaziv, 19 posto, nego u svibnju 2017. (18,6 posto) ima Ilok, koji bira Gradsko vijeće od 15 vijećnika. U apsolutnim brojkama u nedjelju je u Iloku glasovalo 20-ak birača manje nego u svibnju 2017.,ali je i ukupan broj birača ove godine manji.

Bolji odaziv (17,7 posto), nego na redovnim izborima (14 posto) ima posavska općina Davor, koja bira 13 vijećnika u Općinsko vijeće.

Biračka mjesta otvorena su u nedjelju u 7 sati, zatvaraju se u 19 sati, prvi nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

DIP će u nedjelju još jednom u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača.

Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište u županiji, gradu i općini gdje se izbori provode te državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u tim jedinicama.

Članovi predstavničkih tijela biraju se razmjernim izbornim sustavom, na način da cijelo područje općine, grada, odnosno županije čini jednu izbornu jedinicu.

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora iz svibnja 2017. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna. (Hina)

Foto/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI