Ministar Ćorić: Ova godina ključna za izgradnju infrastrukture za gospodarenje otpadom

Ministar Ćorić: Ova godina ključna za izgradnju infrastrukture za gospodarenje otpadom

Ova je godina ključna za izgradnju infrastrukture za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša, istaknuo je u ponedjeljak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić otvarajući u Hrvatskoj gospodarskoj komori radionicu “Pripreme prijave na javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada”, koja je namijenjena jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama.

“Ove će se godine objaviti čitav niz natječaja. U 2016. prikupljanje otpada bilo je na razini 27 posto, a plan je 2020. ostvarivati 50 posto prikupljenog otpada. Izgradnja infrastrukture kroz ovaj natječaj i natječaje koji će uslijediti je pretpostavka da dostignemo te ciljeve”, naglasio je Ćorić.

Radi se o prvoj radionici za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, natječaj traje do 20. svibnja, a radionice će se održati i u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Ćorić vjeruje će početak iduće godine jedinice lokalne samouprave dočekati spremne, a na pitanje hoće li biti sankcije za one koje ne osiguraju spremnike odgovorio je da sankcije nisu predviđene.

“Sve jedinice lokalne samouprave svjesne su da trebaju osigurati spremnike, jer jedino tako mogu ispoštovati planove gospodarenja otpadom koje su same donijele”, objasnio je.

Što se tiče centara za gospodarenje otpadom, Ćorić je ustvrdio da je njihova izgradnja dugotrajan proces, koji je puno složeniji i kompleksniji od nabave spremnika ili izgradnje reciklažnih dvorišta.

Trenutno su u Hrvatskoj izgrađena dva centra za gospodarenje otpadom, a bit će ih još sedam, kaže Ćorić koji vjeruje da će taj proces biti završen do 2023. godine, kada Hrvatskoj završava financijska perspektiva.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izrazio je zadovoljstvo što je započeo složeni proces nabave spremnika te poručio kako im je cilj rasteretiti jedinice lokalne samouprave pojednostavljivanjem procedura i provedbom objedinjenog postupka javne nabave.

Načelnica u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Ćilić kaže da je sredstva za nabavu spremnika osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike putem Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija, a 85 posto investicije sufinancirat će se iz europskog Kohezijskog fonda.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI