General Ljubo Ćesić Rojs o dočeku izbornika Dalića u Livnu: Doček se može opisati “veličanstven i neopisiv”, prošao je bez ijednog incidenta

General Ljubo Ćesić Rojs o dočeku izbornika Dalića u Livnu: Doček se može opisati “veličanstven i neopisiv”, prošao je bez ijednog incidenta

Glavna vijest u cijeloj Hrvatskoj bio je doček u Livnu za izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića. Prizori iz Livna oduševili su Hrvate, a Livno je pokazalo kako još ima Hrvata u Bosni i Hercegovini te kako su složni. Po procjeni lokalnih vlasti, u Livnu se u utorak navečer okupilo između 50.000 i 60.000 ljudi iz većeg dijela BiH, Hrvatske i dijaspore.

Doček u Livnu je po svojoj veličini možda i najveći skup hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nakon Domovinskog rata pa su tim dočekom Hrvati poslali i određenu poruku. O samom skupu i njegovom efektima te o tome kakva je poruka poslana iz Livna za portal Direktno.hr general Ljubo Ćesić Rojs koji je prisustvovao događaju rekao je kako se doček može opisati “veličanstven i neopisiv”.

“Bilo je puno mladih ljudi, bilo je na desetke tisuća djece mlađe od 18 godina. Dolazile su cijele obitelji s mladom djecom. Ovo je nešto nezapamćeno”, rekao nam je Rojs i dodao kako su za njega ovi dočeci u Zagrebu, Livnu i ostatku Hrvatske samo nastavak onoga što je počelo početkom 90-ih: “Prvo je bilo kad smo stvorili samostalnu i neovisnu državu, drugo je bilo nakon operacije Oluja, treće nakon što su vratili generali iz Haaga i sad ovi dočeci”.

Rojs kaže kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ovim velikim dočekom poslali i poruku koja prelazi same okvire dočeka, ali ne samo da su poruku poslali Hrvati u susjednoj državi, već su je poslali i Hrvati u Hrvatskoj:

“Jučer sam u Livnu vidio tablice iz Dubrovnika, Jaske, cijele Hrvatske. Hrvati u Hrvatskoj su time rekli kako su tu uz svoju braću u Bosni i Hercegovini”.

Na pitanje radi li se možda o najvećem skupu Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon Domovinskog rata, general odgovara kako se zasigurno radi o najvećem skupu koji će se teško ponoviti, ali kaže kako je skup neponovljiv i zbog toga što Livno ima posebnu simboliku za Hrvate:

“Sve naše operacije i akcije u Domovinskom ratu kretale su od Livna. Livno je 1992. godine spasilo Split, Sinj i ostatak Dalmacije, a Livno je bilo ključno u svim oslobodilačkim operacijama sve do dolaska ispred Banja Luke i kraja rata”.

General Rojs na kraju kaže i kako za njega svi ovi dočeci u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazuju kako hrvatski narod želi promjene, ali pokazuju kako hrvatski narod želi promjene mirno, kroz izbore:

“Predsjednik Tuđman je najbolje osjećao bilo hrvatskog naroda, znao je točno što narod želi. Nadam se da će i sad netko prepoznati što narod želi. Vidjeli ste kako u Livnu da nije bilo niti jednog, čak ni najmanjeg incidenta, iako su se neki svojski trudili da nađu incidente kako bi mogli opet optuživati hrvatski narod”.

Izvor/Direktno.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI