Božinović o izbjegličkoj krizi: “nas ova situacija ne može iznenaditi, mi smo u punoj operativnoj funkciji cijelo vrijeme, imamo planove ako bi došlo do eskalacije”

Božinović o izbjegličkoj krizi: “nas ova situacija ne može iznenaditi, mi smo u punoj operativnoj funkciji cijelo vrijeme, imamo planove ako bi došlo do eskalacije”

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u emisiji Točki na tjedan N1 televizije,  komentirao je aktualnu situaciju s izbjeglicama i migrantima nakon što je Turska otvorila svoje granice prema Grčkoj.

“U ovom trenutku procjene su da je na tursko-grčkoj granici oko 13.000 migranata. Razlika je u tome što je Grčka ojačala granicu i donijela odluku da ne pušta migrante na teritorij Grčke. Nekih par stotina je morskim putem došlo do Lezbosa, međutim oko 10.000 je na graničnom prijelazu i grčke službe, prije svega policija i vojska, su upotrijebile sredstva za održavanje javnog reda i mira i zaustavili 10.000 ljudi da uđu u Grčku”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović kaže da je Hrvatska u stalnom kontaktu s Europskom komisijom, predsjedamo i Vijećem pa imamo i inicijativu oko toga.

“Dolazimo do toga što mi iz Hrvatske govorimo, a to je da će Europa morati zauzeti jasnije stajalište što želi i kako misli upravljati migracijama jer ovakva situacija od trenutka do trenutka mi ne možemo dopustiti kao EU da u toj mjeri ovisimo o izvanjskim faktorima i to je nešto što mi komuniciramo na razini EU, to se mora i uobličiti jednu koherentnu politiku i te politike se onda držati”, rekao je ministar.

Ministar Božinović je rekao, da u ovom trenutku nema pojačanja pritiska na hrvatsku granicu, ali i da su 24 sata na granici. “Pratimo stvar kroz djelovanje graničnih policajaca uz korištenje opreme koju i dalje nabavljamo.

Ne ponašaju se svi kao Hrvatska, nas ova situacija ne može iznenaditi, mi smo u punoj operativnoj funkciji cijelo vrijeme, imamo planove ako bi došlo do eskalacije, ali to je pitanje koje se prije svega treba riješiti diplomatskim putem prema vani, a što se tiče EU moramo brzo sjesti i početi dogovarati konkretne obrise europske politike migracija jer ovo nije nikome na korist, ni ljudima koji su u pokretu, ni državama kroz koje prolaze u pokretu ni državam u koje bi htjeli doći”, zaključio je za N1 ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvor/ N1/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI