VUKOVAR – Državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju

VUKOVAR – Državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon gotovo tromjesečne opsade grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi je.

Zajednički vijenac položili su i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desecima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem i Grada Vukovara predvođeno gadonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.

Nakon svete mise državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i kod spomen obilježja na Ovčari, a potom će se u Palači Srijem održati sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s hrvatskim županima.

Po podacima stradalničkih udruga, u obrani Vukovara ubijeno je 1664 hrvatska branitelja i civila, a na popisu nestalih vukovarskih branitelja i civila nalaze se imena još njih 308. U spomen na njihovu žrtvu ulicama Vukovara u nedjelju je u koloni sjećanja prošlo više desetaka tisuća domoljuba nakon što je u vukovarskoj bolnici održan prigodni komemorativni program.


Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI