Građanska Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” : Prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Konvencije

Građanska Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” : Prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Konvencije

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” najavila je na konferenciji za novinare da će od 13. do 27. svibnja prikupljati potpise za održavanje referenduma na kojem bi se građane pitalo jesu li za to da Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju.

Pitanje glasi “Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?”, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj na Trgu sv. Marka, u blizini Hrvatskoga sabora koji će sutra, 11. travnja raspravljati o prijedlogu zakona o potvrđivanju te konvencije.

Koordinatorica Inicijative Kristina Pavlović je rekla da to pitanje jasno i pravno najsigurnije, što je potvrdio stručni tim Inicijative. Moraju prikupiti između 350.000 i 400.000 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača, da bi se referendum održao.

Uporište za referendum im je 80. članak Konvencije, po kojem svaka država koja je Konvenciju ratificirala može ju otkazati u bilo kojem trenutku. Objašnjavaju također da je primjer Brexita pokazao da se međunarodni ugovor može otkazati temeljem volje naroda izražene na referendumu.

“S obzirom na to da vladajući okreću leđa narodu i marginaliziraju mišljenje vlastitih birača, preostaje jedino referendum kao najdemokratskiji način izjašnjavanja građana” poručila je Pavlović.

“Građani na referendumu trebaju pokazati žele li Hrvatsku kao suverenu zemlju koja je sama u stanju donositi zakone i provoditi ih, koja će isticati vrijednosti braka i obitelji i poticati rađanje i zdrav razvoj djece i mladih ili će ići u smjeru genderizma i transrodnosti, zbunjivati djecu i mlade, uvesti roditelja 1 i 2 umjesto mame i tate i biti ideološka kolonija,” rekla je.

Pavlović očekuje da će prikupiti dovoljno potpisa za referendum jer je, kako tvrdi, već sama javna rasprava provedena lani u ljeto pokazala da je 80 posto sudionika protiv Konvencije.

Upitana za istraživanje Vlade po kojem dvije trećine građana podržava Konvenciju, rekla je da više vjeruju javnoj raspravi nego istraživanju i da će referendum pokazati omjer snaga.

Inicijativa očekuje veliki odaziv na prosvjedu u četvrtak na Rivi u Splitu jer im se već prijavilo puno autobusa iz većih gradova.

Građansku inicijativu Istina o Istanbulskoj osnovala je 31 udruga, među ostalima Glas roditelja za djecu – GROZD, Centar za obnovu kulture, Udruga Vigilare, katolička društva lječnika i prosvjetnih djelatnika, Hrvatski pokret za život i obitelj, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i dr. Na internetskoj stranici Inicijative navodi se da je podržava Europski kršćanski politički pokret – ECPM, “jedina europska politička stranka koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta”.

Autor/H/B.B./Foto/Pixsell

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI