PREMIJER PLENKOVIĆ U PROBLEMU – Istanbulska konvencija podijelila Klub HDZ-a, Zekanović (HRAST) napustio vladajuću koaliciju

PREMIJER PLENKOVIĆ U PROBLEMU – Istanbulska konvencija podijelila Klub HDZ-a, Zekanović (HRAST) napustio vladajuću koaliciju

Pred početak nove sjednice Hrvatskog sabora, koja počinje u srijedu i bez prestanka će trajati do 13. srpnja, a na kojoj će se odlučivati i o ratifikaciji Istanbulske konvencije i o oprbenom zahtjevu da se opozove potpredsjednica Vlade Martina Dalić, u utorak poslijepodne sastao se Klub HDZ-a kako bi utvrdio način na koji će se njegovi zastupnici ‘postaviti’ prema tim temama.Vladajuću koaliciju napustio je Hrvoje Zakanović, zastupnik stranke Hrast, koalicijskog partnera HDZ-a.

Hrvoje Zekanović je došao na sastanak Kluba zastupnika, rekao je da je i dalje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i napustio je vladajuću koaliciju. Na izlasku sa sjednice reporteru Dnevnika Nove TV Mislavu Bagi poručio je da se više ne smatra vladajućom koalicijom, a sutra će pojasniti svoje detalje pa i o tome kako će se ponašati u slučaju Martine Dalić. U ovom trenutku Pleković može računati na 77 zastupničkih ruku, jednu više od potrebnih za zastupničku većinu.

Premijer Plenković teško da može večer uoči rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Saboru uvjeriti zastupnike HDZ-a u to da glasuju po stranačkoj sprezi ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“To je najozbiljnija kriza koju premijer Plenkvić ima u svojoj stranci. Zapravo, vrlo vjerojatno nije ni sam očekivao ovakvu pobunu. Neke procjene govore o trećini zastupnika koji su u petak spremni dignuti ruku protiv ratifikacije”, izvjestio je is Sabora reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Plenkoviću je važno, kao i predsjendiku kluba zastupnika HDZ-a Branku Bačiću, da zastupnici provode odluke stranačkih tijela, ali teško je vjerovati kako će zastupnici koji su već javno rekli da su protiv ratifikacije potpasti pod stranačku stegu, dodaje Bago.

Zasigurno, svi oni koji će glasati protiv konvencije mogu se smatrati otpisanima, naglašava Bago.

Ratifikacija Istanbulske konvencije podijelila je hrvatsku javnost, ali i Klub HDZ-a, pa se već tjednima spekulira da za ratifikaciju neće glasovati desetak HDZ-ovih zastupnika.

Među njima spominje se i Miroslav Tuđman, koji je pred sjednicu Kluba ponovio da je odluku o glasovanju donio i da nema “novih argumenta da bi mogao vjerovati da se ta odluka može promijeniti”.

“Mislim da se jedan krug zastupnika izjasnio da neće glasovati, pa prema tome premijer mora s tim računati”, uzvratio je Tuđman na upit je li nerealno očekivanje premijera Andreja Plenkovića da svi zastupnici glasuju za ratifikaciju.

O kojem se broju zastupnika, protivnika ratifikacije radi, nije želio precizirati. “Znate i vi, govorim o ljudima koji su javno rekli da neće glasovati za Konvenciju”, rekao je.

Još manje rječit bio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji se također protivi ratifikaciji. “Idemo na Klub, bit će vrlo zanimljiva, demokratska i stimulativna rasprava”, suzdržano je uzvratio na upite drži li da će ga premijer uspjeti uvjeriti da dignete ruku ‘za’, hoće li biti posljedica ako bude protiv.

Izvor/Dnevnik.hr/Foto/HDZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI