Renato Petek: “Želim ispraviti nepravdu koja je nanesena ljudima”

Renato Petek: “Želim ispraviti nepravdu koja je nanesena ljudima”

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) uoči sjednice Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova na koji je još 30. kolovoza 2017. uputio prijedloge imenovanja ulica: Ive Lole Ribara, 8. svibnja 1945., i 10. zagrebačkog korpusa, održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o nekoliko tema.

„Želim ispraviti nepravdu koja je nanesena ljudima, herojima 2. svjetskog rata, koji su ostvarili velike pobjede nad fašizmom i ustaškim režimom na području Hrvatske.

Proučavao sam i analizirao brojne dokumente koji datiraju s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, osamostaljenjem Republike Hrvatske, a vezano uz preimenovanje ulica koje je provela tadašnja Skupština Grada Zagreb. Tada je provedeno najveće preimenovanje ulica u povijesti grada Zagreba.

S obzirom na okolnosti obrambenog rata mogu razumjeti razloge preimenovanja ulica koje su nosile imena osoba, gradova i zajedničkih događanja iz vremena bivše države, ali ne nalazim opravdanje što se iskoristila prilika da se promijene nazivi brojnih ulica i trgova kojima se komemorirao antifašizam. Zašto antifašizam? Ne zbog toga jer sam bio član komunističke partije ili jer sam dijete partizana, već stoga što je taj pokret hrabrih ljudi uspio pobijediti zlo fašizma i ustaškog pokreta koji je tada djelovao na ovim prostorima.

Pokušavajući istaknuti možda najvažnije, predložio sam da se razmotri povratak ove 3 ulice, oko kojih će prvo raspravljati i odlučivati Odbor za (pre)imenovanja. Napominjem da sam prijedlog dostavio Skupštini prije više od 5 mjeseci, dakle neposredno prije preimenovanja Trga maršala Tita“, objasnio je Renato Petek.

„Iako sam u ovih 6 mjeseci rada u Skupštini otvarao brojne komunalne teme i probleme koji tište građane i mislim da je to osnovna svrha našeg rada u Skupštini, nisam mogao izbjeći temu preimenovanja ulica i trgova jer je preimenovanje Trga maršala Tita kamen temeljac vladajuće koalicije u Gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Bandić, koji je dijete Partije, odrekao se tada svojih ideala i zbog održavanja na vlasti pristao na truli kompromis. Poslije se pokušao posuti pepelom pa je krenuo u akciju vraćanja biste Ivi Loli Ribaru, što su naravno lose prihvatili u NHR te iskazali ne samo neslaganje već i raspravu o zakonitosti tog poteza gradonačelnika. Tada je HDZ, kao i oko još nekih točaka u ovoga sazivu, odigrao ulogu starijeg partnera u koaliciji i pokazao “zube” najmlađem partneru ove disfunkcionalne koalicije.

Dakle, i BM 365 kao i HDZ, koji je proveo najveće preimenovane ulica u gradu početkom devedesetih, svojim potezima i djelima iskazuju nedosljednost po ovim pitanjima te djeluju zajedno samo kako bi ostali na vlasti“, rekao je zastupnik.

„Nekoliko mi je puta g. Hasanbegović, predsjedavajući Odbora, spominjao termine kada bi se moglo o prijedlozima raspravljati te napominjao kako ima još sličnih prijedloga. Tada je spomenuo prijedlog oko Crvene armije te još nekih, a koji su sada manipulativno izmiješani s mojim prijedlozima, dok su ostali prijedlozi, očito je namjera zašto, opet izostavljeni. Prijedlog točke oko Crvene armije i Rankovića ne zadovoljava uvjete da bi se o njima raspravljalo jer nije moguće utvrditi tko ga je poslao, s koje adrese, dakle nema kontakta da bi se toj osobi mogao uputiti poziv da ga na Odbor i skupštinsku sjednicu dođe predstaviti i braniti.

Meni je jasno da g. Hasanbegoviću može smetati tema antifašizma zbog njegovog stava o istom, a posebice jer svojim izjavama i tekstovima kao povjesničar s ustrašenim revizionizmom pokušava opravdavati ili negirati ustaške zločine iz Drugog svjetskog rata.

Očito je da je zvijezda g. Hasanbegovića više ne sjaji istim političkim sjajem, pa se sada na ovaj način, pokušava vratiti u medije i žižu javnosti“, zaključio je na kraju zastupnik Petek.

Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI