Beroš: Razmjena iskustava ključna u suzbijanju epidemije koronavirusa

Beroš: Razmjena iskustava ključna u suzbijanju epidemije koronavirusa

U suzbijanju širenja epidemije koronavirusa iznimno je važno razmjenjivati iskustva i najbolje prakse te osigurati istinsku komunikaciju između država članica EU-a i prema javnosti, izjavio je u petak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

“Cilj nam je na ovom sastanku razmijeniti mišljenja o načinu širenja ove bolesti i razlozima tolikog broja oboljelih na području EU-a”, izjavio je ministar Beroš prije početka izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a koji je sazvao zbog širenja epidemije koronavirusa, piše Hina.

Beroš je istaknuo potrebu bolje međusobne suradnje među zemljama članicama na temelju dostupnih mehanizama te bolje suradnje s Europskom komisijom kako bi se se osigurala optimalna zdravstvena zaštita europskih građana.

“Namjera nam je naglasiti važnost međusobne komunikacije, promptne i istinite, kako između država članica, tako i prema javnosti jer je informiranje iznimno važno i pomaže u suzbijanju ove ugroze”, rekao je Beroš.

Ovo je drugi izvanredni sastanak koji je sazvala Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja Vijećem EU-a od izbijanja zaraze koronavirusom.

U vrijeme prvog sastanka, 13. veljače, stanje je u odnosu na današnje bilo posve drukčije, s nekoliko desetaka oboljelih, dok ih je danas znatno više.

Hrvatsko predsjedništvo je pripremilo nekoliko pitanja kojima želi usmjeriti raspravu i čuti odgovore od ministara iz drugih članica.

Od ministara zdravstva tražit će se među ostalim mišljenje o postojećim mehanizmima koji su dostupni na razini EU-a za suzbijanje epidemije, prijedlozi za poboljšanje komunikacije, ocjena učinkovitosti mjera koje su poduzete u njihovim zemljama, te na što će se usredotočiti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Pitanje zdravstva je u nadležnosti država članica i one su u ovakvim slučajevima upućene na koordinaciju i međusobnu suradnju.

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI