Dr. Ivan Ćelić: Osobe s invaliditetom zaslužuju jednaka prava po pitanju zapošljavanja i po pitanju obrazovanja. “To ne smije biti samo predizborno obećanje”

Dr. Ivan Ćelić: Osobe s invaliditetom zaslužuju jednaka prava po pitanju zapošljavanja i po pitanju obrazovanja. “To ne smije biti samo predizborno obećanje”

Zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini i Saboru Ivan Ćelić kao potpredsjednik Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Ivan Ćelić se maksimalno angažirao na unapređivanju prava osoba s invaliditetom. To je bio i povod našeg razgovora a i da čujemo što se još planira na tom području.

Puno puta se ta stigmatizacija osoba s invaliditetom i nepoznavanje teme od strane mainstream političara dovodi do toga da je kvaliteta života osoba s invaliditetom ugrožena, a Ivan Ćelić kaže kako bi osobito istaknuo, mada se radi o kraju ovog mandata, da osobe koje imaju status njegovatelja naknada je povišena sa 2500 na 4000 kuna.

Mislim da je to jedan od najvažnijih poteza ove vlade, kaže Ćelić pa dodaje – u području promicanja prava osoba s invaliditetom. Mi smo imali i situaciju da firme koje ne zapošljavaju dovoljan broj invalidnih osoba radije plate sredstva u državni proračun nego da ih zaposle. Moram reći da ova Vlada Republike Hrvatske itekako vodi računa o pravima i poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Tu moram isto tako napomenuti pitanje besplatnog prijevoza trajektima za osobe s invaliditetom – nastavlja Ćelić. Unatoč određenim protestima uz pomoć nevladinih organizacija kao što su „Brački pupoljci“ ova je vlada donijela uredbu koja je sa zakonskim izmjenama stupila na snagu i koja omogućava osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima besplatan trajektni prijevoz sa kopna na otoke i obratno.

Osobe s invaliditetom zaslužuju jednaka prava po pitanju zapošljavanja i po pitanju obrazovanja. To ne smije biti samo predizborno obećanje.

Ja moram reći – nastavlja Ćelić, da premijer Plenković ima osobiti senzibilitet za te osobe. Isto tako vjerujem da će i novi saziv Sabora bez obzira na stranačku pripadnost raditi na poboljšanju uvjeta života osoba s invaliditetom.

Piše/ Željko Krznarić/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI