Predsjednik Sabora Jandroković: Svi suglasni da treba intenzivirati napore za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina

Predsjednik Sabora Jandroković: Svi suglasni da treba intenzivirati napore za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u utorak za Hrvatsku televiziju kako su svi suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina, da oko toga nema dileme, te da su i predstavnici braniteljskih udruga udruga osudili pokušaj politizacije te teme.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sastao se danas s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, bio je to dobar razgovor, rekao je Jandroković u razgovoru u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

Predstavnici braniteljskih udruga dogovorili su ranije danas na sastanku u Zagrebu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom da će se idućih dana sastati s nadležnim tijelima vezano za sporost i nerješavanje ratnih zločina u Vukovaru, i dobiti uvid o broju procesuiranja i broju predmeta koji su u tijeku. Zajednički je stav udruga da se spriječi politizacija ili instrumentalizacije žrtava, izjavila je nakon razgovora predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Predstavnici braniteljskih udruga došli su u Ministarstvo hrvatskih branitelja na poziv ministra Medveda, kako bi razgovarali o najavljenom prosvjedu u Vukovaru. Naime, braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed protiv “šutnje institucija” o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, te zatražile raspravu u Hrvatskom saboru i očitovanje SDSS-ovog saborskog zastupnika Milorada Pupovca o Domovinskom ratu.

“Svi smo suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina. Oko toga nema dileme. No predstavnici udruga osudili su pokušaj politizacije te teme. Mogu samo reći, kada smo uočili da je došlo do usporavanja, puno prije te akcije kolege Penave, u Ministarstvu unutarnjih poslova je osnovana posebna komisija koja se bavi istraživanjem zločina upravo u vukovarskom kraju na Ovčari i dalo je to već određene rezultate”, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

Naglasio je da treba nastaviti sa svime što je potrebno kako bi se procesuirali ratni zločin, ali treba onemogućiti politizaciju tog skupa u Vukovaru.

Svima koji žele profitirati na žrtvi i stradanju Vukovara poručujem da to nije dobro, to je vrlo ružno i to mogu činiti samo loši ljudi, dodao je.

Svi oni koji zaista žele da institucije rade svoj posao, neće dopustiti politizaciju, rekao je Jandroković.

Bit će tu nekih aktera koji će pokušati izvući za sebe možda neke političke bodove. Bit će tu i onih koji će možda željeti ugroziti vladajuću većinu u Hrvatskom saboru i pokušati srušiti Vladu, ali još jednom ponavljam da oni koji pokušavaju profitirati na žrtvi Vukovara – zaista zaslužuju svaku osudu, naglasio je.

Na pitanje novinarke o kojim se to ljudima radi, Jandroković je kazao kako su oni već počeli pokazivati svoje namjere da skup iskoriste u političke svrhe. “Vidjet ćete, što će više protjecati dani, sve će se jasnije vidjeti tko su oni”, dodao je.

Vladajuća većina donijela zakone o hrvatskim braniteljima, o sustavu domovinske sigurnosti, poduprla Vladu u nabavci vojnih zrakoplove F-16 …

Na razgovoru ministra Medveda s udrugama bilo je primarno započeti dijalog, nastaviti ga i informirati što je do sada učinjeno u procesuiranju ratnih zločina, kazao je.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu nekih udruga da se SDSS-ov saborski zastupnik Pupovac očituje o “Oluji” i Domovinskom ratu, Jandroković je rekao da takav zahtjev branitelja još nije stigao u Sabor.

“No, želim naglasiti da je ova vladajuća većina donijela sveobuhvatni Zakon o hrvatskim braniteljima, da je donijela zakon o sustavu domovinske sigurnosti, da podupire Vladu koja je imala hrabrosti nabaviti vojne zrakoplove F-16, da je ova Vlada i Ministarstvo obrane ponovno vratilo vojsku u Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče i vrlo skoro u Pulu”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

“Oni koji nam prigovaraju da nedovoljno činimo na zaštiti državnih interesa i ne brinemo o dignitetu Domovinskog rata ili se ne brinemo o statusu hrvatskih branitelja – zlonamjerni su politikanti”, rekao je Jandroković. Takvima nećemo dopustiti da nas ucjenjuju. Nastavit ćemo ovim smjerom, dodao je.

Kuščević: Kroz prosvjede se javljaju političke opcije kojima je stalo destabilizirati Vladu, a nama stabilnost treba

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je večeras za RTL, vezano za zahtjev nekih braniteljskih udruga za tematsku sjednicu u Saboru i očitovanje zastupnika SDSS-a Pupovca o “Domovinskom ratu”- kako je Pupovac digao ruke u Saboru za zakon o braniteljima, za kupnju aviona, digao je ruku za suverenost Republike Hrvatske. Ako ne bude radio za interese Republike Hrvatske, onda neće biti dio koalicije”, istaknuo je Kuščević za RTL Danas.

Podsjetio je da su predstavnici braniteljskih udruga danas imali sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te da su nedvosmisleno dali podršku radu Vlade. “Mi smo ti koji su povećali proračun za branitelje, za vojsku…”, istaknuo je Kuščević.

A na novinarsku konstataciju da branitelji ipak prosvjeduju, Kuščević je rekao kako “nismo čuli da hoće prosvjed”. Dodao je da nije siguran da podržavaju prosvjed. “Nisam siguran. Vidjet ćemo”, kazao je.

“Ako je ikome stalo da se sve procesuira, onda je to stalo Vladi. Ne mogu odobriti ovakav način prosvjeda”, rekao je.

Kuščević je ocijenio da se kroz te prosvjede javljaju određene političke opcije kojima je stalo destabilizirati Vladu, a nama stabilnost treba, naglasio je.

Na upit hoće li inzistirati da do prosvjeda ne dođe, Kuščević je rekao da neće, ocijenivši da će te političke snage koje su instrumentarizirale vukovarskog gradonačelnika Penavu, doživjeti poraz.

“Stalo im je do osobnog političkog probitka. Nisu to branitelji niti ljudi iz HDZ-a. To su skupine koje misle profitirati na Vukovaru”, zaključio je.

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako je Vlada više nego spremna za ovu sezonu, da ovo već jest godina reforma, a spremaju se i nove reforme.

Na pitanje može li to sve “lomiti” s obzirom na 76 ruku u Hrvatskom saboru, Kuščević je poručio da su se svi partneri usuglasili i neće biti problema oko podrške. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI