MUP u integraciji azilanata surađuje i s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj

MUP u integraciji azilanata surađuje i s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je izvijestilo da intenzivno sudjeluje “u integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom” te da u tom procesu surađuju s brojnim institucijama i organizacijama među kojima je i Islamska zajednica u Hrvatskoj koja vodi brigu o duhovnim i drugim potrebama tražitelja međunarodne zaštite muslimanske vjeroispovijesti.

Kako bi se tražiteljima međunarodne zaštite, ali i onima kojima je zahtjev već odobren olakšala integracija i suživot, predstavnici Islamske zajednice surađuju sa službenicima MUP-a u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu i to pružajući psihosocijalnu podršku, provodeći vjerske obrede i druge aktivnosti.

“Predsjednik mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji, kako na ovom tako i na brojnim drugim poljima, koju je ocijenio uzornom te je istaknuo kako su rezultati vidljivi kroz zahvalnost brojnih obitelji kojima je Islamska zajednica na usluzi i kojima se nastoji približiti naše običaje, kulturu, tradiciju i sve ostalo potrebno za njihovu lakšu integraciju”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Kako bi još više unaprijedili suradnju MUP je početkom godine održao dva sastanka s predstavnicima Islamske zajednice kojom im je prilikom predstavljen Nacionalni program u dijelu Fonda za azil, migracije i integraciju, kažu u MUP-u.

Dodaju da Islamska zajednica u Hrvatskoj “u svojem doprinosu integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita dosad nije bila korisnik sredstava Fonda za azil, migracije i integraciju, a Ministarstvo unutarnjih poslova kao aktivan partner ponudilo im je suradnju i pomoć u ostvarivanju financijske podrške u tom dijelu zajedničke suradnje”.

Pored integracije azilanata, MUP ističe da “poduzima brojne druge napore kako bi i ostatak muslimanske zajednice mogao u Hrvatskoj uživati svoja vjerska i običajna prava, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Kao rezultat toga, prava i položaj pripadnika muslimanske vjeroispovijesti u RH mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe, što je više puta isticano tijekom sastanaka na visokoj razini predstavnika islamske zajednice u Hrvatskoj s državnim dužnosnicima”.

“Dokaz je to kako je moguće uspostaviti odnos države i muslimanske zajednice na načelima konstruktivne suradnje. Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije te Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI