Plenković: Očekujem kvalitetan doprinos Državnog inspektorata aktivnostima u gospodarstvu…OPREZNO MIKULIĆ!!!

Plenković: Očekujem kvalitetan doprinos Državnog inspektorata aktivnostima u gospodarstvu…OPREZNO MIKULIĆ!!!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i šef HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak da novi Državni inspektorat koji je od 1. travnja počeo s radom ima za cilj što učinkovitiju inspekciju te da će novi ustroj i na razini države i na razini županija biti kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani već koncentrirani i fokusirani te očekuje kvalitetan doprinos ove nove institucije aktivnostima u hrvatskom gospodarstvu.

“Tranzicija je izvedena jako dobro i sve inspekcije normalno funkcioniraju, npr. granični prijelazi, i osigurali smo da je sigurnost građana na prvome mjestu. Novi ustroj koji će biti i na razini države, ali i na razini županija bit će kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani već koncentrirani i fokusirani da se svi gospodarski subjekti bave onim zbog čega postoje, a to je privređivanje i gospodarstvo”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija iz osam ministarstava. Riječ je o tržišnoj, sanitarnoj, veterinarskoj, poljoprivrednoj, lovnoj, šumarskoj, fitosanitarnoj, turističkoj, rudarskoj, inspekciji opreme pod tlakom, energetskoj, gospodarenje otrovnim kemikalijama, inspekciji rada, građevinskoj, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravne inspekcije.

Plenković je naglasio da će sve one sada djelovati objedinjeno, te da taj reformski napor ima za cilj imati što učinkovitiju inspekciju.

Podsjetimo, Vlada je 28.03.2019. imenovala Andriju Mikulića glavnim državnim inspektorom na razdoblje od pet godina. Novoimenovani glavni državni inspektor Andrija Mikuliću rekao je, da će inspektorsku dužnost obnašati maksimalno transparentno, a izvijestio je i da mandat u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini stavlja u mirovanje, no ostaje na čelu zagrebačkog HDZ-a. Mikulić će na novoj dužnosti imati plaću od 23.000 kuna bruto, koja bi od jeseni mogla dodatno rasti. Andrija Mikulić ima 50 godina i nedavno je doktorirao na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu. Ima i osam godina iskustva kao pomoćnik državnog inspektora, između 2004. i 2012. godine, piše 24.sata.

PUT ZA UHLJEBE

Najdugovječniji državni inspektor, Branko Jordanić, nedavno je za 24.sata komentirao odluku Vlade da imenuje Mikulića za glavnog državnog inspektora i rekao je kako je to put u propast.

“Takve institucije ne trpe strančarenje. Otvoren je put za političko uhljebljivanje, a to će voditi negativnoj percepciji građana. Katastrofa je da je Inspektorat politiziran, to će voditi teledirigiranim kontrolama, kojima će biti cilj pokoriti neposlušne. Poznajem Mikulića, počeo je kod mene kao pripravnik i on definitivno nije dorastao toj funkciji. Meni ne bi bio ni šofer, rekao je Jordanić za 24 sata.

Izvor/Hina/24.sata/Foto/Božidar Bebek/Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI