Na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pitanje demografskih izazova po prvi put u Strateškom programu EU-a

Na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pitanje demografskih izazova po prvi put u Strateškom programu EU-a

Čelnici zemalja članica EU-a usvojili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu Strateški program za razdoblje 2019-2024. u kojem se po prvi put spominje pitanje demografskih izazova.

“Snažna ekonomska osnova od ključne je važnosti za europsku konkurentnost, prosperitet i ulogu na globalnoj sceni te za stvaranje radnih mjesta. Budući da tehnološki i sigurnosni izazovi kao i izazovi održivosti preoblikuju globalno okruženje, moramo obnoviti osnovu za dugoročan, održiv i inkluzivan rast te jačati koheziju u EU-u. To zahtijeva postizanje veće konvergencije naših ekonomija i rješavanje demografskih izazova”, stoji u Strateškom programu koje je usvojilo Europsko vijeće.

Pitanje demografskih izazova ušlo je u taj dokument na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Polovica, to jest 14 od 28 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska ima negativan prirodni priraštaj.

Plenković je na summitu u Sibiuu u svibnju najavio da će inzistirati na tome da se u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. uzme u obzir demografska revitalizacija u onim politikama koje se odnose na ravnomjerenije razvoje svih članica. (Hina)

Foto: Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI