“PASCH” INICIJATIVA ZA ŠKOLE – PARTNERI BUDUĆNOSTI

“PASCH” INICIJATIVA ZA ŠKOLE – PARTNERI BUDUĆNOSTI

Na Bundeku je danas obilježena deseta obljetnica inicijative Škole: partneri budućnosti(PASCH) koja potiće nastavu njemačkog jezika u školama diljem svijeta. Što je to PASCH rekla nam je voditeljica inicijative PASCH u Hrvatskoj Milka Jurković.

To je inicijativa koja je organizirana od strane vanjskih poslova SR Njemačke kojom se već deset godina promiće njemački jezik u školama. U Hrvatskoj je osam takvih škola u kojimase kroz posebne projekte i radionice pruža se učenicima jedna nova perspektiva s njemačkim jezikom. Time se učenicima proširuju njihove kompetencije, kaže Milka Jurković i dodaje da su rezultati u proteklih deset godina više nego dobri. Tu je i potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja a broj škola je u odnosu na ostale zemlje jako velik, pa je Hrvatska u samom vrhu PASCHA.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je ponajprije čestitala svima međunarodni dan učitelja poželjevši današnjim učiteljima puno uspjeha u obrazovanju djece i mladih, jer njihov posao nije nimalo lak. Takvi učitelji su se okupili i u ovoj inicijativi, što je jako važno ,naglasila je Jelena Pavičić Vukičević, jer živimo u interkulturalnom svijetu pa kroz poznavanje stranih jezika bolje komuniciramo s drugima.

Kompetencija na jednom od stranih jezika je zapravo jedna od četiri pismenosti koje svaki čovjek mora posjedovati. To su pismenost na materinjem jeziku, pismenost na stranom jeziku, matematika i pismenost u digitalnim i IT tehnologijama. Stoga se uvijek treba prisjetiti stare poslovice da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori i drago nam je da se u Zagrebu uči njemački ali i drugi jezici i na tom putu škole i učitelji imaju potporu grada, zaključila je Jelena Pavičić Vukičević.

Tekst i foto/Željko Krznarić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI