Miroslav Tuđman: Za očekivati je da ćemo se u implementaciji Konvencije u naše zakonodavstvo susretati s rodnom filozofijom, a to ne mogu prihvatiti

Miroslav Tuđman: Za očekivati je da ćemo se u implementaciji Konvencije u naše zakonodavstvo susretati s rodnom filozofijom, a to ne mogu prihvatiti

Za vrh HDZ-a vjerojatno je posebno neugodno što je i zastupnik Miroslav Tuđman protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

‘Da sam protiv ratifikacije, jasno sam rekao na sastanku Kluba HDZ-a. Naravno, apsolutno nisam protiv osude nasilja nad ženama, ali pod ovakvim uvjetima, kada se rodna filozofija provlači kroz Konvenciju, nisam za ratifikaciju. Za očekivati je da ćemo se u implementaciji Konvencije u naše zakonodavstvo susretati s rodnom filozofijom. A to ne mogu prihvatiti – rekao je Tuđman za Večernji list.

Saborski zastupnik Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, za Večernji je rekao da je on i dalje pri svom stavu da mu rodna ideologija koja se, po njemu, promovira u toj konvenciji nije prihvatljiva.”

I u raspravi na sastanku ŽO-a s predsjednikom stranke rekao sam da mi je neprihvatljivo da je rod društveni konstrukt, priznajem jedino prirodne zakone, a to je da se rod ne može odvajati od spola”, rekao je Škorić. U raspravi su, piše Večernji, sudjelovali brojni članovi te organizacije, poput zastupnika Ante Babića koji se još ranije izjasnio protiv ratifikacije, no organizacija je na kraju jednoglasno podržala da se ide u ratifikaciju. Međutim, na glasanju nisu bili svi članovi, poput Škorića i još nekih.

Tako je na kraju Splitsko-dalmatinska organizacija HDZ-a podržala ratifikaciju, a podržale su je, uz određene otpore, i još dvije jake organizacije – Osječko-baranjska i Dubrovačko-neretvanska.

Plod je to lobiranja vrha stranke, koji je ovih dana na terenu kako bi dobio podršku županijskih organizacija. Plenković je osobno bio u HDZ-u Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, dok je glavni tajnik Jandroković subotu proveo u osječko-baranjskom HDZ-u, nedjelju u virovitičko-podravskoj organizaciji, a danas je na redu HDZ Međimurske županije.

Večernji piše kako vrh HDZ-a vjeruje da će kampanjom na terenu otkloniti “manipulacije” o rodnoj ideologiji koje smatraju pokušajem, kako se navodi, “desnog spektra da uđe u prostor HDZ-a”, što bi valjda trebalo značiti da je HDZ i službeno postao lijeva stranka. Za interpretativnu izjavu u zakonu o ratifikaciji, u kojoj će pisati da Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju, kažu: “Tom izjavom želimo umiriti Vasu (Brkića nap. a.) i Ivanu (Maletić nap. a.)” Njima je inače dan naputak da ne daju intervjue o Istanbulskoj konvenciji.

Izvor/Narod.hr/Foto/Pixsell

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI