BURA OKO IMENOVANJA ZA ČELNO MJESTO DORH-a Mladen Dragičević: moja kandidatura ne odgovara Vladi jer nisam ‘igrač’ stranih bankarskih i teleoperaterskih lobija

BURA OKO IMENOVANJA ZA ČELNO MJESTO DORH-a Mladen Dragičević: moja kandidatura ne odgovara Vladi jer nisam ‘igrač’ stranih bankarskih i teleoperaterskih lobija

Poznati zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević, jedan od kandidata za čelno mjesto DORH-a za Nacional.hr otkriva zašto on nije kandidat Vlade, zašto smatra da izbor nije dovoljno transparentan i zbog čega bi trebalo pričekati sa odabirom kandidata.

Zašto smatrate da aktualni izbor kandidata nije dovoljno transparentan i da treba pričekati sa izborom?

Ja smatram da se sam izbor kandidata treba zaustaviti, jer nema potrebe da se ‘lomi preko koljena’. To je poruka koja se šalje građanima Hrvatske da se mora poštivati određena procedura i da pravna država funkcionira. U javnosti je stvoren dojam netransparentnog odabira jer nisu prezentirani programi drugih kandidata i onda je nemoguće donijeti pravu odluku koji je kandidat zaista najbolji.

Dodatna sumnja javnosti u transparentni izbor javlja se i kada ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u televizijskoj emisiji ne odgovori na pitanje po kojem kriteriju se Vlada odlučuje za pojedinog kandidata.

Po Vašem mišljenju zašto vi niste kandidat Vlade?

Prema informacijama koje imam, moja kandidatura ne odgovara Vladi jer nisam ‘igrač’ stranih bankarskih i teleoperaterskih lobija budući sam se kao pravni zastupnik udruge Potrošač borio protiv njih kako bi pomogao građanima. Moj program i ostvareni rezultati koji stoje iza mene ne odgovaraju Vladi.

Na što konkretno mislite kad kažete da ne pripadate teleoperaterskom lobiju?

Konkretno mislim na to da zastupam udrugu Potrošač koja je je pokrenula određene postupke i prijave u prvom redu protiv HT-a, najvećeg teleoperatera koji je beskamatno kreditirao Deutsche Telekom, najvećeg dioničara putem svoje offshore kompanije u Nizozemskoj sa oko 125 milijuna eura.

Tako je HT očito pogodovao najvećem dioničaru i oštetio sve nas manje dioničare, jer je iskoristio svoju poziciju da ga HT beskamatno kreditira. Sve prijave koje je udruga Potrošač podnijela su ekspresno odbačene, ali prema saznanjima koje imam financijski direktor HT-a se nakon ispitivanja odmah izmjestio u Njemačku, kako ne bi mora objašnjavati dioničarima zašto je uprava dozvolila beskamatno kreditiranje samo jednom dioničaru.

Kakvo je Vaše mišljenje o Povjerenstvu koje je odlučivalo o potencijalnim kandidatima za glavnog državnog odvjetnika s obzirom da se u javnosti moglo čuti dosta kritika upravo na njihov rad ?

Što se tiče samog Povjerenstava nemam nikakvih primjedbi. Povjerenstvo je obavilo profesionalno svoj posao. Svaki od nas kandidata je odgovarao na pitanja ministara koji su postavljali kvalitetna pitanja i dobili su kvalitetne odgovore. Ključna pitanja su kako se odrađivalo bodovanje i usporedba kandidata. Napominjem da su i drugi kandidati vrsni pravnici, ali moramo znati zašto je neki kandidat bolji od drugog. To je važno za budućnost kako bi transparentnost bila na visokom nivou.

Što bi izdvojili kao glavni cilj za koji bi se zalagali da se popravi situacija u pravosuđu?

Jedan od najvećih problema je sporost postupaka koji se svakako moraju ubrzati. To bi doprinijelo i zaštiti državnih interesa, ali i interesa građana. Što građani mogu očekivati ako postupci traju desetke godina, onda nema pravne zaštite. Kao građanin tvrdim da se određene rasprave ne trebaju čekati godinu, dvije dana jer pravosuđe na taj način gubi smisao. Moja osnovna teza je da samo brza pravda je i prava pravda.

Očekujete li ipak zaustavljanje procesa izbora za čelnika DORH-a?

Moram napomenuti kako je velika odgovornost na čelnom čovjeku Odbora za pravosuđe Peđi Grbinu koji bi zbog svoje savjesti i poštivanja procedure trebao pozvati i ostale kandidate da predstave svoj program. Ovakvim potezom je u nezgodni položaj stavljena i kolegica Zlata Hrvoj-Šipek. Oni nju samo ispituju kao kandidatkinju Vlade, a nemaju priliku usporediti  je s drugim kandidatima. I zbog toga očekujem da će Odbor za pravosuđe zastati sa imenovanjem dok se ne dobije uvid u druge kandidate i dok ne stigne očitovanje GRECO -a zbog kojeg je i mijenjana procedura o transparentnosti i poštivanju procedure.

Izvor/ Nacional.hr/ Foto: Screenshot

INTERVJU: DRAGIČEVIĆ: “Nisam kandidat Vlade jer se borim protiv HT-a i nisam ‘igrač’ bankarskih lobija”

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI