Dubravka Brezak Stamać imenovana za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje

Dubravka Brezak Stamać imenovana za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje

HDZ-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Dubravka Brezak Stamać imenovana je u srijedu za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanja, a jednim od izazova Agencije smatra implementiranje predmetnih kurikula na jesen u škole, odnosno način na koji će profesori ući u škole i predavati prema novim kurikulima.

Upravno vijeće AZOO-a na sjednici održanoj u srijedu, 5. lipnja, imenovalo je dr. sc. Dubravku Brezak Stamać za ravnateljicu te agencije, a poslove ravnateljice preuzet će 1. srpnja ove godine.

U sklopu “Malih proljetnih razgovora” u Školskome muzeju održan je susret i razgovor u povodu knjige Dubravke Brezak Stamać “O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku” gdje je novoimenovana ravnateljica AZOO-a u izjavi za Hinu sažela izazove za koje smatra da će za tu agenciju, a time i za nju kao čelnu odgovornu osobu, biti ključni u predstojećem razdoblju.

Brezak-Stamać smatra kako je pred profesorima veliki izazov da na jesen počnu predavati prema novim kurikulima i udžbenicima, a za to neće, dodala je, imati znatno vremena, nego ovo ljeto jer se na jesen uzima da će reforma obrazovanja i frontalno i eksperimentalno krenuti u sve škole.

“To će biti veliki izazov za profesore, ali i za one koji su sudjelovali, stvarali i pisali nove kurikule”, rekla je Brezak-Stamać.

Istaknula je kako je hrvatska javnost vapila za novom reformom školstva i napokon su se stekli uvjeti – politički konsenzus, a nakon toga je nastupila struka koja je, ocijenila je Brezak-Stamać, učinila što može prema zadanim parametrima samih kurikula. Sada je pak, ustvrdila je, ključ na profesorima, jer kada profesor uđe u razred sve ostaje na njemu.

“Sve je idealno zamišljeno, a rezultat će se vidjeti”, izjavila je novoimneovana ravnateljica AZOO-a.

Istaknula je kako je osobno pristalica da se tomu procesu pristupi postupno, odnosno da se učitelje i profesore višestruko educira jer, smatra, jedna edukacija, primjerice u “Školskoj knjizi” ili kod bilo kojeg izdavača, nije dovoljna.

Tu su, objasnila je Brezak-Stamać, profesori tek upoznati s tim što će novi udžbenici donijeti. Uz napomenu kako ne bi htjela imenovati ni jednu nakladničku kuću posebno, jedna od njih, prema predmetnom kurikulu hrvatskoga jezika, nudi u prvom razredu osnovne škole četiri udžbenika, dakle četiri knjige kojima će se u prvom razredu popratiti nastava hrvatskoga jezika.

Brezak-Stamać smatra kako to nikako nije rasterećenje i ono za čim su učitelji i profesori neprestano težili u nastavi, a to je da se program rastereti, da bude više vježbanja i usustavljivanja gradiva. Ono što se naziva kritičko mišljenje u višim razredima teško je moguće u jednome satu čuti od 30 učenika u jednom razredu, a sve biste ih morali čuti, jer zaključila je, to je bit jezika. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI