IMA LI KRAJA? SUKOB BANOŽIĆA I MILANOVIĆA SE NASTAVLJA Škare Ožbolt zagrmila: “Ako predsjednik kaže ne, onda je to ne”

IMA LI KRAJA? SUKOB BANOŽIĆA I MILANOVIĆA SE NASTAVLJA Škare Ožbolt zagrmila: “Ako predsjednik kaže ne, onda je to ne”

Kulminacija sukoba na državnom vrhu postaje više dosadna i suvišna pored svih problema u kojima se naša država nalazi.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 je komentirala sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost te odnos između predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

Smatra da tema sukoba između ministra Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića nije tema za Vijeće za nacionalnu sigurnost: “Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost je ozbiljna s predsjednikom države, predsjednikom Vlade, četiri ministra, zna biti i Glavni državni odvjetnik te šefovi sigurnosnih službi. Te sjednice se pripremaju i svi su ozbiljni, očekivala bih da bude po točkom Razno iako je dominantna u javnosti, ali u suštini nema ozbiljnost, važnost za nacionalnu sigurnost.”

“Ovo su verbalne eskapade i jednog i drugog predsjednika. Nije bilo dosad ovakvih snažnih izjava, bit će još novih situacija jer su njih dvojica u bitnim stvarima sinhronizirani kad je u pitanju vanjska i unutarnja politika. Ovo su verbalne egzibicije u koje je ministar Banožić nespretno uletio i dobio opekotine od kojih ne znam hoće li se oporaviti. Dirati u predsjednikovo dvorište kad je riječ o protokolarnoj funkciji, a to je šef te počasne bojne, bilo je nepromišljeno. Kad sam bila ministar, nisam se slagala sa svime što je predsjednik Mesić odlučio, no on je izravno izabran od naroda, ja nisam bila. Rekla bih da je stav Ministarstva drugačiji, ali nisam išla podmetati. To u ovo slučaju nije bilo i to je nekorektno, nepristojno i nije uobičajeno”, dodaje Vesna Škare Ožbolt.

Komentirajući današnji sastanak premijera s vojnim zapovjednicima rekla je:

“Ovo sad ima okus i miris latinoameričke priče gdje treba posebno razgovarati s vojskom. Što je to? Ne razumijem. Pripremne sjednice koje se najavljuju, takvih je bilo milijun, nisu se nikad objavljivale. Kakve su to poruke? Da vojska nije pod kontrolom? Da netko manipulira vojskom? Naš Ustav i zakoni su posloženi da vojska nije neko treće tijelo, a ovako se stvara.”

O stanju u vojsci kaže: “Predsjednik inače otvara teme na specifičan način, drugačije ne može. On kandidira teme na specifičan način koji ima odjeka i morat će se poraditi na tome. Materijalno i financijsko stanje u Oružanim snagama je tema Vijeća za nacionalnu sigurnost.”

Škare Ožbolt ne smatr da je Zoran Milanović zloupotrijebio ulogu predsjednika: “Ali je poslao lošu poruku kad je časnika, koji nema čin potreban za novog kandidata za počasnu bojnu, išao u izvanredno promaknuće.”

Naglasila je još jednom da je vojska u nadležnosti predsjednika Republike i da se ministar mora konzultirati s njim oko poteza: “Vojni dio je jasno u nadležnosti predsjednika Republike. Ministar je tu administrativno tijelo. To je kao Vrhovni sud – predsjednik VS-a je vrhovni sudac svih sudaca, nije ministar i ne može se miješati u njegov dio. Ministar administrira u smislu sudske uprave. Ministar ima tu ovlast, ali je mora koordinirati s predsjednikom države i ako predsjednik kaže ne, onda je to ne. Uletio je nespretno i neoprezno.”

Ipak, ne vjeruje da je Andrej Plenković na to utjecao, već da je jednostavno ministar neoprezno uletio u sukob ne poznavajući “normalnu komunikaciju između institucija”. Također, smatra da si je ministar time srušio poziciju.

Na koncu se prisjetila situacije od ranije: “Ako netko počne objavljivati anketu koji je zgodniji predsjednik, Milanović ili Plenković, onda smo svi nadrapali. Sjećam se situacije sa Sanaderom i Vidoševićem, to je bila drama kad su se prepucavali. Tvrda kohabitacija je samo na percepcijskoj prirodi, u glavnim pitanjima prilično se dobro slažu.”

Nakon višednevnog sukoba između Zorana Milanovića i Marija Banožića, ministar obrane odlučio je prije nekoliko dana donijeti odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti, doznaje N1.

Iz Ureda predsjednika za N1 su komentirali odluku koju je prije nekoliko dana donio ministar obrane Mario Banožić, odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

“Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, komentirali su za N1 s Pantovčaka.

Nešto ranije Ured predsjednika se oglasi priopćenjem na sastanak premijera s vojnim vrhom rekavši da je Plenković danas otišao najdalje u politizaciji vojske.

Zapovjednici svih grana Hrvatske vojske više od tri sata su u Banskim dvorima o stanju u oružanim snagama razgovarali su s premijerom Plenkovićem. Poslijepodne su na Pantovčaku sastali i s predsjednikom Milanovićem, a sve je to priprema za sutrašnje sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ni nakon današnjeg sastanka, prepucavanje predsjednika Republike i Vlade nije prestalo.

Priopćenje ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

“Andrej Plenković pozvao je i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na današnji sastanak predsjednika Vlade RH s kolegijem zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske u sjedište Vlade RH. Što HDZ-ov predsjednik parlamenta, dakle zakonodavne vlasti, radi na sastanku izvršne vlasti sa zapovjednicima Hrvatske vojske? Andrej Plenković kaže kako je to pripremni sastanak za sutrašnje Vijeće za obranu. A zašto na pripremni sastanak nije pozvan i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, koji je također član Vijeća za obranu?

Kad je već Jandrokovića pozvao, Plenković je onda mogao pozvati i sve članove Predsjedništva HDZ-a na razgovor s generalima pa da slika bude jasna i potpuna. Jer, bili su na sastanku i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i glasnogovornik Vlade Marko Milić… Andrej Plenković je danas u Vladi zapravo organizirao HDZ-ov stranački sastanak s vojnim vrhom i otišao najdalje do sada u nedopustivoj politizaciji Hrvatske vojske. Ili je Andrej Plenković danas organizirao paralelno stranačko, HDZ-ovo Vijeće za obranu?

Istaknimo ključnu razliku: Predsjednik Republike na sastanke s vojnim zapovjednicima poziva isključivo svog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragana Lozančića. Predsjednik Republike sastat će se danas popodne s načelnikom Glavnog stožera OSRH i vojnim zapovjednicima. Na sastanku će biti, kao i uvijek, još samo savjetnik dr. sc. Lozančić”.

Autor/Totalno/ Izvor/ N1/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI