Ikić Baniček: Postupak Žinića je nemoralan i pogrešan jer ima još četiri nekretnine

Ikić Baniček: Postupak Žinića je nemoralan i pogrešan jer ima još četiri nekretnine

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ocijenila je u ponedjeljak komentirajući tzv. stambeni slučaj župana Ive Žinića da je duboko nemoralno i pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i za koju ne plaćate ništa dok istodobno imate četiri nekretnine.

Sisačka gradonačelnica govorila je u prvome sisačkom kontejnerskom naselju o pomoći stradalima i obnovi.

Kako je rekla, bila bi zadovoljna da i drugi Siščani, koji će biti prisiljeni participirati u obnovi, imaju još tri ili četiri nekretnine pa da mogu birati gdje će živjeti.

“Vidjet ćete i sami po uvjetima u kontejnerima da nitko tko ne mora ne bi izabrao ovaj smještaj. Što se tiče župana, nadam se uskoro bivšega, vjerujem da će i temeljem naputka u medijima uskoro doći i konkretan prijedlog od njihove vrhuške jer – dok ih mediji ne raskrinkaju – sve je OK, a onda na brzinu prljavo rublje tutnu u vrećicu i bace, pa idemo dalje i ostali smo OK”, istaknula je Ikić Baniček.

Kako je ocijenila, duboko je nemoralno i pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i za koju ne plaćate ništa dok istodobno imate četiri nekretnine.

Ikić Baniček za minitricu Tramišak: Drago mi je da u Vladi sjede i razumni ljudi

“Danas sam vidjela od ministrice regionalnog razvoja Tramišak vrlo razumnu i prihvatljivu izjavu da se može naći način da se i Sisak sa 100 posto uvrsti u obnovu. Tu odluku podržavam i drago mi je da u hrvatskoj Vladi sjede i razumni ljudi”, rekla je Ikić Baniček.   Također je rekla da je do ponedjeljka u Sisku oko 9300 građana prijavilo štete na objektima, a statičari su pregledali gotovo 50 posto objekata. Od pregledanih oko 500 ih zasad ima oznaku da se neupotrebljivi, a 900 da su privremeno neupotrebljivi.

Na lokaciji prvog kontejnerskog naselja uz Fistrovićevu ulicu su 23 stambena objekta i dva sanitarna kontejnera. Kontejneri su osigurani iz robnih zaliha Republike Hrvatske.

“Imamo 421 zahtjev za kontejnere, koje uredno prosljeđujemo Glavnom stožeru civilne zaštite, a za sada u Sisku imamo 77 kontejnera i 40 kućica, koje formiramo na lokacijama gdje ih je moguće priključiti na struju, vodu i odvodnju. U njih za sada smještamo samo osobe s crvenim oznakama jer civilni stožer ne dozvoljava smještaj osoba s narančastim oznakama iako je vrlo tanka linija između njih. Dosad smo u kućicama i kontejnerima uspjeli zbrinuti 205 osoba pa vjerujemo da će se sljedećih dana cijela procedura ubrzati”, rekla je Ikić Baniček.

Da uvjeti života u kontejnerima nisu idealni, potvrdio je Saša Mikočević, stanovnik prvoga kontejnerskog naselja, hrvatski branitelj čija je obiteljska kuća predviđena za rušenje. Kako je rekao, problem je u zimskim uvjetima starijim ljudima doći do udaljenoga sanitarnog čvora. Za večeru, kako kaže, stanovnici često dobiju grah u konzervi koji nemaju gdje podgrijati. Kritizirao je ponuđeni model obnove 60:20:20, koji je za standard Siščana neprihvatljiv. “Za Grad hrvatskih pobjeda, kako zovu Sisak, ovo je velika sramota”, zaključio je Mikočević. (Hina)

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI