I TO JE MOGUĆE: Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a

I TO JE MOGUĆE: Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović spominje se u Bruxellesu kao moguća kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a.

Grabar-Kitarović, kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV, moguća je kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a.

To je ideja o kojoj se sve glasnije govori u Bruxellesu.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė spominju se kao moguće kandidatkinje za glavne tajnice NATO-a.

Da se iza te informacije nešto krije, dao je naslutiti i Robin Shepherd, drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najuglednijih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti. Naime, on ju na početku panela o demokraciji koji se održao u Bratislavi ovako najavio: “Priča se u Washingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu tajnicu NATO-a.”

Kolinda Grabar-Kitarović o ovoj temi nije htjela govoriti, no NATO joj nije stran. Odradila je mandat kao pomoćnica glavnog tajnika.

“Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek. Koliko god trajalo, uvijek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo”, rekla je u prosincu 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji.

Robert Barić, vojni i geostrateški analitičar, koji je i sam radio u NATO-u, skeptičan je da Hrvatska može odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu. Ključnu ulogu u odabiru kandidata odigrat će, kaže, najveće članice.

“Netko tko će zadovoljiti i očekivanja proatlanskih Europljana i dobar dio stare Europe, SAD i skeptičnijih Francuza. Prema tome, nikakav ekstremist”, rekao je Barić.

“Netko tko će morati se pozabaviti ozbiljnim zadaćama koje stoje pred NATO-om jer su opet u jednoj novoj egzistencijalnoj krizi”, rekao je.

Bivšu hrvatsku predsjednicu, osim kao kandidatkinju za najvišu dužnost u NATO-u, spominje se i kao moguću visoku povjerenicu UN-a za prava žena.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Dnevnik.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI