HVALE VRIJEDNA AKCIJA: “Palčići za Hrvatsku” i BBB bolnici “Sveti Duh” donirali uređaj za neinvanzivnu ventilaciju

HVALE VRIJEDNA AKCIJA: “Palčići za Hrvatsku” i BBB bolnici “Sveti Duh” donirali uređaj za neinvanzivnu ventilaciju

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” Željka Vučko u srijedu je u ime Palčića i navijača Dinama BBB Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” uručila uređaj za neinvanzivnu ventilaciju u hvale vrijednoj akciji koja je zapravo nastavak akcije ‘Vratimo Palčiće u Petrovu’, pokrenutoj neposredno nakon zagrebačkog potresa.

Predsjednica “Palčića” Željka Vučko rekla je kako joj je veliko zadovoljstvo u predavaonici KB Sveti Duh, gdje su prije 11 godina nastali Palčići, uručiti još jedan uređaj toj bolnici u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” u kojoj je prikupljeno dva milijuna i 450.000 kuna. Istaknula je i da su u svom dosadašnjem radu prikupili preko 15,5 milijuna kuna i sve donirali u uređajima.

Udruga Palčići među prvima je surađivala s navijačima Bad Blue Boys – i to sa navijačima futsal Dinama, malonogometnog kluba. Suradnja koje je započela još 2014. godina i dalje se nastavlja.

Rekla je da je akcija “Palčići za Hrvatsku” nastavak akcije “Vratimo palčiće u Petrovu” koju su u bolnici u Petrovoj pokrenuli na sam dan potresa i u kojoj su u vrlo kratkom roku skupili pet i pol milijuna kuna “i time vratili palčiće u Petrovu i donirali Petrovoj uređaje u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna i Merkuru uređaje vrijedne 870.000 kuna”.

Vučko je najavila donacije i drugim rodilištima u Hrvatskoj, pa će tako uređaje sutra donirati u Zadru, prekosutra u Dubrovniku, potom slijedi Slavonija, a nastavit će donirati i dalje dokle god je novca na računu.

Na toj vrijednoj donaciji za nedonoščad zahvalio je ravnatelj bolnice Mladen Bušić.

“Vjerujem da će nam uređaj doprinijeti u svakodnevnoj borbi 24 sata dnevno svaki dan u godini kako bi naši najmlađi, najpotrebniji imali maksimalno moguću zdravstvenu skrb koji im pruža zdravstveni sustav Republike Hrvatske”, poručio je Bušić.

Bušić je kazao da je KB “Sveti Duh” najstarija hrvatska bolnica koja ove godine obilježava 217 godina postojanja i kontinuiranog rada te su ponosni da u toj 217. godini i u godinu i pol dana uspješne borbe protiv pandemije imaju priliku nazočiti uručenju vrijednog uređaja.

Istaknuo je da je udruga “Palčići”, pokrenuvši fenomenalnu akciju koja traje godinama, nastala od ideje djelatnika KB “Sveti Duh”, a koja se rodila zbog njihovih životnih okolnosti te im zahvalio što već treći put doniraju odjelu bolnice gdje su i potekli svojim radom i djelovanjem.

U ime bolničkog Odjela neonatologije na donaciji je zahvalila je v.d. voditelja odjela Rebeka Ribičić. Istaknula je da se oko 10 posto sve novorođenčadi rađa prerano kao nedonoščad te samim time imaju određeni stupanj nezrelosti i nerazvijenosti pluća.

“Ovaj uređaj zapravo pomaže našim malim borcima upravo u tome, da u prvim i najtežim danima svoga života što lakše i brže svladaju brojne prepreke i poteškoće u disanju te da zapravo što brže počnu potpuno samostalno disati”, rekla je Ribičić.

Istaknula je da će samim time taj uređaj uvelike doprinijeti njihovom svakodnevnom radu u liječenju, skrbi i brizi o najugroženijoj i najosjetljivijoj populaciji.

Udruga “Palčići je bez neke velike medijske pompe do sada, kroz akcije, prikupila više od 15-ak milijuna kuna, i to sve uz pomoć samo nekoliko članova udruge.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/ HRT/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI