HUMANITARNA UTRKA UNICEF-a: 2300 „ZVIJEZDA“ NA MLIJEČNOJ STAZI TRČALO ZA MAJKE I BEBE

HUMANITARNA UTRKA UNICEF-a: 2300 „ZVIJEZDA“ NA MLIJEČNOJ STAZI TRČALO ZA MAJKE I BEBE

Jučer je više od 2300 odraslih i djece, uz podršku više od 100 volontera, trčalo na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza kako bi sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj imali najbolji mogući početak u životu. UNICEF je kroz kotizacije trkača te donacije građana i tvrtki ove godine prikupio više od 700.000 kuna koje će biti usmjerene nabavci specijalizirane opreme za sva rodilišta u Hrvatskoj i edukaciji zdravstvenih djelatnika.

Ovogodišnja Mliječna staza dio je inicijative kojom će UNICEF, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, osigurati opremu koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, kao što su bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođene majkama koje su rodile carskim rezom
.

Program utrke održane pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba otvorile su UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Mirna Medaković Stepinac te ambasadorica utrke Nevena Rendeli Vejzović, a grupa Meritas pobrinula se za glazbeno zagrijavanje. Start treće UNICEF-ove utrke Mliječna staza označili su predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, maratonka Matea Matošević Hačić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Već tradicionalno popularna dječja utrka, održala se je u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava. Više od 400 djevojčica i dječaka u dobi od 5 do 12 godina trčalo je kako bi pomogli onim najmlađima, a najbržima je nagrade uručila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Ove godine Mliječna staza je okupila rekordnih 54 korporativna tima, a u svojem najuspješnijem izdanju do sada održala se uz podršku partnera-zvijezda utrke – Kauflanda, Vindije, Zagrebačkog Holdinga, Algebre, Intersporta, Pampersa, Tele2 Studene, HDS ZAMP-a i BINA Istre.

„Mliječna staza je posebna jer okuplja sve koji mogu doprinjeti promjenama na bolje za najranjiviju djecu, a na ovoj utrci svi su pobjednici već i prije nego što ona počne. Svake godine ima sve više ‘zvijezda’ na Mliječnoj stazi, a zaista je bilo posebno vidjeti djecu i roditelje s kolicima kako trče za one najmlađe. Hvala svim sudionicima, volonterima, Čuvarima djetinjstva, partnerima, Ministarstvu zdravstva, Gradu Zagrebu te Zagrepčankama i Zagrepčanima što su pomogli da napravimo značajan iskorak prema osiguravanju najbolje moguće skrbi za mame i bebe u svim hrvatskim rodilištima“, poručila je na kraju utrke Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Na utrci od 5 kilometara prva tri mjesta osvojili su:

Ženska utrka:

 1. Ana Štefulj (AK Sljeme)
 2. Helena Gleđa (AK Dubrovnik)
 3. Ana Murat (AK Sljeme)

Muška utrka:

 1. Blaž Car-Pavlic (AK Kvarner)
 2. Ante Živković (AK Dubrovnik)
 3. Kristijan Sigur (AK Sisak)

Na utrci od 10 kilometara prva tri mjesta osvojili su:

Ženska utrka:

 1. Ana Janjušić (Trčaona)
 2. Marija Vrajić (AK Maksimir)
 3. Veronika Jurišić (AK Sljeme)

Muška utrka:

 1. Goran Grdenić (AK Kvarner)
 2. Danijel Peček (Zagreb Runners / AK Dubrovnik)
 3. Ivan Maletić (AK Maksimir)

Ukupan poredak trkača može se pogledati na stranici www.utrka.hr.

Foto/ UNICEF

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI