Penava pozvao cijelu hrvatsku javnost u Vukovar na prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina

Penava pozvao cijelu hrvatsku javnost u Vukovar na prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao je s konferencije za novinare cijelu hrvatsku javnost da u subotu, 13. listopada, dođe na u Vukovar na prosvjed u povodu neprocesuiranja ratnih zločina i da dostojanstveno, u zajedništvu i bez strančarena i samopromocije pošalju snažnu poruku akterima hrvatske države i društva.

„Pozivam cjelokupnu hrvatsku javnost da dođe u Vukovar, da nam se pridruži u borbi za stvaranje pravednog društva jer, koliko si god to utvarali, ono to nije. Pozivam da u dostojanstvu pošaljemo snažnu poruku svim akterima u hrvatskoj državi i društvu te molim da nam čvrsto u fokusu ostane Domovinski rat i žrtve koje su stradale, a svaki mogući oblik strančarenja i samopromocije ostavimo iza sebe. Pošaljimo u subotu u Vukovaru poruku zajedništva cijelog hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana“, rekao je Penava na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Vukovaru i odbacio nagađanja o mogućem otkazivanju prosvjeda.

Podsjetio je da je prošlo više od mjesec dana otkako je na konferenciji za medije pozvao hrvatsku javnost na prosvjed u povodu “sramotne šutnje” hrvatskih institucija po pitanu procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj koja traje, istaknuo je, dulje od 27 godina.

Dodao je da se u tih mjesec dana odvijala sramotna rasprava u hrvatskom medijskom prostoru koja „…svjedoči o ogromnom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za tematiku ratnih zločina, za tematiku stradalnika Domovinskog rata i jednu duboku nesvijest o težini traume koja pogađa veliki broj ljudi“.

Zahvalio se iznimkama, onima koji su se posvetili onome što je „…cijelo vrijeme u fokusu naše priče, a to je pokušaj analize zločina, shvaćanja okolnosti u kojima stradalnici žive dulje od 27 godina te analize i ocjene društva u kojem živimo, u kojem najteži zločini nisu procesuirani, a žrtve dobile trunku pravde, i zbog kojih počinitelji najtežih zločina slobodno šetaju, dobivaju dojave da napuste državu kada je to potrebno ili zbog političkih dogovora bivaju amnestirani“.

Penava je na konferenciji za medije odbacio mogućnost da novinari postavljaju pitanja. (Hina)

Foto/Grad Vukovar

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI