Vozila financirana iz OKFŠ-a: Marija Vučković uručila 17 novih vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

Vozila financirana iz OKFŠ-a: Marija Vučković uručila 17 novih vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

Danas je temeljem ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede u petak je toj udruzi uručilo preostalih 17 novih kombi vozila, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Tijekom 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo 40 milijuna kuna čime su ukupno nabavljena 74 vozila (28 pick-up vozila i 46 kombi vozila) za vatrogasne zajednice diljem Hrvatske, financirano je osposobljavanje 6.000 vatrogasaca, a u završnoj fazi je nabava 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce. Kako bi se osigurala kontinuirana pomoć vatrogasnim postrojbama, a time i bolja zaštita i očuvanje hrvatskih šuma, Ministarstvo poljoprivrede planira izradu novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice, navodi se u priopćenju.

„Ministarstvo poljoprivrede skrbi o hrvatskim šumama, jednom od najvrijednijih nacionalnih bogatstava, stoga je nužno našim vatrogascima osigurati dobre uvjete rada. Sada smo zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u pripremi novog dugoročnog sporazuma kojim ćemo osigurati 160 milijuna kuna u iduće četiri godine za osposobljavanje i potrebnu opremu. Vjerujemo da će ova mjera dugoročno osigurati bolju operativnu sposobnost hrvatskih vatrogasaca, a time i bolju zaštitu naših šuma“, istaknula je prilikom uručivanja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodijeljena ograničena namjenska sredstva rezultat su nove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za općekorisne funkcije šuma kako je definirano novim Zakonom o šumama. Sada se umjesto 5% za vatrogasne postrojbe i zaštitu od požara izdvaja 20% ukupno prikupljenih sredstava, što je na godišnje povećanje s dotadašnjih 7 milijuna kuna na 40 milijuna kuna. Osim vatrogasnih jedinica u kršu, sredstva su sada dostupna i vatrogasnim jedinicama s područja cijele Republike Hrvatske.

„Svjedočimo i radujemo se danu kada se dijele vatrogasna vozila, kada naše vatrogasne snage dobivaju novu potporu za rad i vatrogasnu aktivnost. Čestitam Vam na dobro odrađenoj i uspješnoj sezoni i čestitam Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković koje poznaje problematiku vatrogasaca i uvijek su potpora za naše aktivnosti. Ovaj program opremanja i osposobljavanja ide naprijed jer smo pred potpisivanjem još jednog ugovora temeljem kojeg će se nabaviti nova vatrogasna vozila“, rekao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Sanader je također podsjetio kako se nakon velikih požara 2017. uvidjelo da vatrogascima treba pomoć te se tako već dvije godine intenzivno radi na opremanju, jer osim Ministarstva poljoprivrede očekuju se velika sredstva iz europskih fondova iz kojih će se, kroz Ministarstvo unutarnjih poslova, nabaviti 100 vozila za vatrogasce.

Isto tako Sanader je naglasio da očekuje potporu Ministarstva poljoprivrede koje bi u  sljedećem financijskom planu Europske unije za razdoblje 2021-2027. moglo osigurati posebnu mjeru za vatrogasce, kroz koju bismo iz europskih fondova mogli dobiti značajna sredstva za vatrogasne domove, vatrogasna vozila, opremanje, informatizaciju i osposobljavanje.

„Od 1. siječnja 2020. postajemo Središnji državni ured za vatrogastvo gdje ćemo imati glavnog vatrogasnog zapovjednika na čelu Hrvatske vatrogasne zajednice i bit ćemo odgovorni Vladi RH.  Ovaj pozitivni trend pokazuje da sadašnja Vlada daje veliku potporu vatrogascima i da bi trebali nastupiti bolji dani za vatrogastvo“, izjavio je Ante Sanader te zaželio vatrogascima da im vozila više služe za vježbe i obuke, a manje za intervencije, stoji u priopćenju HVZ-a.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: HVZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI