Beroš: U Hrvatskoj novih 11 oboljelih od koronavirusa; Velika pogreška u splitskom KBC-u za koju nema opravdanja

Beroš: U Hrvatskoj novih 11 oboljelih od koronavirusa; Velika pogreška u splitskom KBC-u za koju nema opravdanja

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj 2207 oboljelih, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Ukupno je učinjeno 47.480 testiranja, od toga 1409 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,65 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Od jučer nema novih preminulih bolesnika, tako da je dosad u Hrvatskoj od koronavirusa umrla 91 osoba.

Beroš: Velika pogreška u splitskom KBC-u za koju nema opravdanja 

Na respiratoru je 11 bolesnika, a hospitaliziranih je 159, što je jedan manje u odnosu na jučer. Kod kuće je oporavljenih 1115 osoba, 15 više nego jučer.

Iz zdravstvenih ustanova su otpuštena 693 oporavljena pacijenta, što je devet više nego dan ranije. Ukupno je oporavljeno 1808 bolesnika, što je za 24 više nego u ponedjeljak.

Beroš je komentirao propust u splitskom KBC-u sa zamjenom identiteta dvaju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Ponovno je poručio da se za takav propust treba utvrditi odgovornost te očekuje nalaze unutarnjeg nadzora i zdravstvene inspekcije u splitskom KBC-u.

O potezu ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, koji je podnio ostavku zbog tog događaja, odlučivat će Upravno vijeće bolnice, rekao je ministar.

Dodao je kako je još prerano govoriti o tome jesu li pacijentice, čiji su identiteti zamijenjeni, bile pozitivne na koronavirus.

“Prema preliminarnim podacima, došlo je do zamjene dokumentacije nakon hitnog prijema. Nije došlo do problema u liječenju nego se sve ustanovilo kad je druga pacijentica stigla nazad u starački dom. To je velika pogreška za koju nema opravdanja”, istaknuo je.

Ministar zadovoljan prvom fazom aktivacije zdravstvenog sustava

Beroš je istaknuo da je zadovoljan prvom fazom aktivacije zdravstvenog sustava, koja je počela prošloga tjedna. Na temelju raspoloživih podataka zaključio je da su izvršenja zdravstvenih usluga porasla više od 30 posto u odnosu na prošli mjesec, što je ocijenio iznimnim rezultatom s obzirom na epidemiološke mjere.

Upitan za financijsku situaciju u sektoru, opterećenom s gubicima u visini 9,4 milijarde kuna, Beroš je istaknuo da su financije velik problem u zdravstvu, što zahtijeva reformske poteze.

“Vrijeme epidemije nije pravo za temeljite analize, početak godine smo počeli s urednim prihodom i rashodovnim elementima, a oni su u trećem i četvrtom mjesecu poremećeni. Primjerice, HZZO je za mjesec travanj otprilike uprihodio 400 milijuna kuna manje”, rekao je.

Dospjeli dugovi kreću se oko 4,2 milijarde kuna, kaže Beroš. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI