Plenković: Policija ima jako dobar uvid u zaštitu hrvatskoga teritorija od nezakonitih migracija

Plenković: Policija ima jako dobar uvid u zaštitu hrvatskoga teritorija od nezakonitih migracija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je 6500 hrvatskih policajaca na granicama angažirano na sprječavanju nezakonitih migracija istaknuvši kako naša policija ima jako dobar uvid gdje, kada i kako reagirati da bi zaštitila hrvatski teritorij od nezakonitih migracija.

“Naša politika prema migracijama, pa i prema Bosni i Hercegovini (BiH), bazira se na međusobnoj suradnji između država i policija. Ona je dnevna, kontinuirana, intenzivna i ostvaruje temeljne rezultate – sprječavanje nezakonitih migracija”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje Brune Esih (Neovisni za Hrvatsku) na saborskom aktualnom prijepodnevu o migrantskom centru koji bi se trebao otvoriti u BiH uz samu granicu s Republikom Hrvatskom te što naša zemlja čini kako bi smanjila pritisak migranata na svoju granicu.

Rekao je da se istočno-mediteranskom i tzv. zapadno-balkanskom rutom sve više migranata kanalizira prema BiH, te istaknuo kako Hrvatska drži do toga da ispunjava sve kriterije za članstvo u Schengenu te apsorbira velika sredstva za jačanje naših sposobnosti za kontrolu nezakonitih migracija. Premiijer je podsjetio i da su, s tim u vezi, iskoristili 120 milijuna eura dobivenih za jačanje naše vanjske granice. Istaknuo je i da je jedan od aviona u okviru Frontexa stalno u Zadru i nadlijeće cijelo područje jugoistoka Europe i tako prati kretanja nelegalnih migracija.

“Naša policija ima jako dobar uvid gdje, kada, kako reagirati da bi štitili naš teritorij. Na tome ćemo ustrajati i tu pokazujemo jako dobre rezultate”, poručio je Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je od uvođenja naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji primljeno ukupno 11.199 zahtjeva od kojih je do danas riješeno njih 9906. Izvijestio je da je za tu mjeru u prošloj godini isplaćeno 56 milijuna kuna.

HDZ-ov Josip Đakić postavio je pak ministru Medvedu pitajne koliko je hrvatskih branitelja zbrinuto naknadom za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji što je omogućeno novim jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI