Papa Franjo prilikom preleta hrvatskog zračnog prostora na putu prema Bugarskoj uputio je poruku hrvatskoj predsjednici Grabar-Kitarović

Papa Franjo prilikom preleta hrvatskog zračnog prostora na putu prema Bugarskoj uputio je poruku hrvatskoj predsjednici Grabar-Kitarović

Papa Franjo je u nedjelju doputovao u Bugarsku gdje njegovo zauzimanje za jedinstvo kršćana nailazi na nepovjerenje, pa i otpor poglavara Pravoslavne crkve, ali gdje može računati na srdačan doček državnih predstavnika. Prilikom preleta hrvatskog zračnog prostora na putu prema Bugarskoj Sveti Otac uputio je poruku hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Na preletu hrvatskog teritorija, na putu prema Bugarskoji i Makedoniji, Vama kao hrvatskoj predsjednici i vašim sunarodnjacima šaljem srdačne pozdrave, moleći da vas Bog blagoslovi mirom i snagom, stoji u poruci predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koju je uputio papa Franjo,  prenosi HRT.

U Papinu programu boravka u Bugarskoj predviđen je susret s izbjeglicama u prihvatilištu u predgrađu Sofije.

Nakon protokolarnih susreta s premijerom i s predsjednikom Rumenom Radevom, bliskom oporbenim socijalistima, Papa će svoj prvi govor održati pred političkim i civilnim vlastima.

Zatim će se uputiti u sjedište patrijaršije Bugarske pravoslavne crkve. Doček će sigurno biti srdačan, ali strogo formalan: vrh Pravoslavne crkve jednodušno se usprotivio bilo kakvom obliku bogoslužja ili molitve s poglavarom 1,3 milijarde katolika. Tako će Papa oko podneva biti sam u sabornoj crkvi svetog Aleksandra Nevskog, najvažnijem spomeniku u Sofiji, gdje će se pomoliti pred moćima svetih Ćirila i Metoda, dvojice braće koja su evangelizirala Slavene u 9. stoljeću.

U ponedjeljak će se održati međureligijski susret “za mir” na koji neće doći predstavnici Pravoslavne crkve, ali će doći imam Sofije, rekao je vatikanski izvor.

Bugarska pravoslavna crkva, bliska Moskvi, jedina je u pravoslavnom svijetu koja bojkotira povjerenstvo za međureligijski dijalog s Vatikanom.

U Bugarskoj je 82,6 posto pravoslavnih vjernika, 12 posto muslimana i 0,6 posto katolika ili 44.000 ljudi od 7 milijuna stanovnika.

Papa Franjo je drugi papa koji posjećuje Bugarsku. Prvi je bio Ivan Pavao II. koji ju je pohodio 2002.

Prvi dan boravka među Bugarima Franjo će završiti svetom misom koju će u Sofiji služiti za katolike, malenu zajednicu na rubu Europe koju želi poduprijeti.

Izvor/Hina/HRT/Foto: screenshot/HRT

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI