General Ljubo Ćesić Rojs: “Ako netko ode iz Hrvatskog generalnog zbora, mogu govoriti samo u svoje ime, ja ih se odreći neću nikada”

General Ljubo Ćesić Rojs: “Ako netko ode iz Hrvatskog generalnog zbora, mogu govoriti samo u svoje ime, ja ih se odreći neću nikada”

Ljubo Ćesić Rojs komentirao je za portal Direktno.hr odlazak Generala Ivana Tolja, Ivana Kapulara i Željka Sačića, koji su podnijeli ostavke u svim tijelima Hrvatskog generalskog zbora, ali njihovo članstvo još vrijedi, rekao je general Rojs, te napomenuo da je članstvo zadržao i general Mile Ćuk, a jedini koji je predao formalni zahtjev za izlazak iz članstva Hrvatskog generalskog zbora je admiral Davor Domazet Lošo.

“Hrvatski generalski zbor ima otvorena vrata. Mi smo bili zajedno u ratu pa se toga držimo i u miru. Jedni odlaze, a drugi dolaze, nedavno smo dobili šest novih članova. Mi ne raspravljamo na ulici ili u kafićima o aktualnim temama u Hrvatskoj, već na tijelima udruge. Upravni odbor je prije godinu i pol dana izabrala Skupština. Mi se ne protivimo tome da, ako je netko od članova nezadovoljan našim radom, mi sazovemo izvanrednu Skupštinu i da se izabere novo vodstvo”, rekao je Rojs za portal Direktno.hr.

Članovi koji su najavili odlazak iz Hrvatskog generalskog zbora tu su odluku donijeli previše naglo, smatra Rojs.

“Ako netko ode iz Hrvatskog generalnog zbora, mogu govoriti samo u svoje ime, ja ih se odreći neću nikada. Prijateljstvo iz rata se ne može nikada zaboraviti. Mislim da su oni o čijem odlasku se priča malo prenaglili. Mi imamo redovite sastanke svakog utorka, a prve informacije o odlikovanju Budimira Lončara bile su u srijedu. Trebali su pričekati sastanak”, rekao je Rojs.

Rojs ističe da je jedino admiral Davor Domazet Lošo poslao pisani zahtjev za izlazak iz zbora te da ostalima članstvo nikada nije prestalo.

“Čuo sam se sa svima koji se spominju da odlaze, to neće promijeniti naš odnos. Mi se nećemo promijeniti, otišao netko iz zbora ili ne. Ipak, nitko od naših nije podnio pisani zahtjev da odlazi iz Hrvatskog generalskog zbora, osim Davora Domazeta Loše. On ne dolazi dvije godine. Ne znam što se događa u njegovoj glavi, to trebate pitati njega. On je rekao da više neće. Budimo iskreni, on već godinama ne dolazi na naše sastanke pa pretpostavljam da se ne osjeća članom. Uvjeren je da će 2025. početi novi svjetski rat pa se valjda sprema za obranu.”, rekao je Rojs.

Zbor je, tvrdi Rojs, došao do odluke da se neće miješati o “svaku sitnicu” koju odluči demokratski izabrana vlast, misleći pritom da eventualnu dodjelu Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru.

Kako tvrdi Rojs, Skupština zbora je zaključila da mi nemamo pravo utjecati na odluke lokalne politike. “Donijeli smo zaključak. Nemamo pravo petljati se u svaku sitnicu koju odluči neko tijelo Vlade RH ili tijelo grada koje je izabrao narod”, zaključio je general Ljubo Ćesić Rojs.

Izvor/Direktno.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI