Održan Hrvatsko-malteški gospodarski forum

Održan Hrvatsko-malteški gospodarski forum

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednica Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca obratile su se sudionicima Hrvatsko-malteškog gospodarskog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori te nazočile potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Malteške komore za trgovinu, poduzetništvo i industriju.

Na Hrvatsko-malteškom gospodarskom forumu održani su poslovni susreti gotovo osamdeset predstavnika hrvatskih i malteških tvrtki i institucija iz područja građevinske industrije, turizma, industrije namještaja, prometa, energetike, zaštite okoliša te poslovnog savjetovanja.

Predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako su Hrvatska i Malta u okviru Europske unije prepoznale zajedničke teme i inicijative usmjerene k moru i pomorstvu. “U sklopu integrirane pomorske politike zauzimamo se za gospodarski rast, podizanje konkurentnosti europskog pomorskog gospodarstva, a posebice za zapošljavanje i razvoj na održiv i okolišno prihvatljiv način”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Turistički je sektor, kazala je hrvatska Predsjednica, važan za društvo, razvoj i zapošljavanje u objema državama, a pritom valja imati na umu da se europski turizam susreće sa sve većim izazovima, od političkih, u smislu terorizma i migracija, zatim gospodarskih, pa do okolišnih.

Podsjetila je da je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli inicirao osnivanje jedinstvenog europskog fonda i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije. Njome bi se omogućilo lakše korištenje europskih sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj europskog turizma, a među prvima ju je podržao malteški ministar turizma Mizzi.

Ta inicijativa, uvjerena je predsjednica Grabar-Kitarović, potaknula bi turističku i investicijsku suradnju i aktivniji razvitak hrvatsko-malteških gospodarskih odnosa. Smatra kako bi Malta mogla Hrvatskoj postati zanimljiv partner za izlazak na tržišta trećih država, posebice zemalja Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, dok s druge strane, Hrvatska može ponuditi luke Rijeku i Ploče za malteški izvoz u države Srednje i Jugoistočne Europe. “Držim da bi korištenjem ovih prednosti naša robna razmjena mogla ojačati na korist obiju strana”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Malte Coleiro Preca poručila je kako postoji veliki potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Malte, a kako zajedničkim naporima treba diverzificirati trgovinu te povećati obujam međusobne razmjene. Kada je u pitanju Malta, navela je područja poput farmaceutike, preciznog inženjerstva, strojarstva, mehaničkih uređaja, kao i plastičnih proizvoda, razvoja softvera te igračaka.

Kazala je da su u Zagreb doputovali i predstavnici nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Air Malta, a s ciljem istraživanja mogućnosti suradnje s Croatia Airlinesom, koja bi, uvjerena je predsjednica Coleiro Preca, poslužila kao katalizator za razvoj turizma i veći priljev gostiju u obje zemlje.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović kazao je da gospodarska suradnja dviju zemalja već neko vrijeme nije na zadovoljavajućoj razini. Stoga, istaknuo je, nakon pada trgovinske razmjene, kako tijekom krize 2008. godine, tako posebice i u 2016. godini, raduje porast od 112 posto u prvih jedanaest mjeseci prošle godine.

Predsjednik malteške komore Farrugia poručio je kako dijeli zajedničku ambiciju za nastavak izgradnje suradnje između Hrvatske i Malte, pri čemu potpisivanje sporazuma između komora predstavlja novo poglavlje. Uslijed ekonomske ekspanzije i pune zaposlenosti, poručio je Farrugia, malteško gospodarstvo nudi prilike za zapošljavanje hrvatskih državljana. Pritom, naveo je sektore poput onog financijskih usluga, zdravstvene njege, informacijskih tehnologija, zatim građevinskog i nekretninskog sektora, te naravno, turizma.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI