Hrvatskim vatrogascima na Policijskoj akademiji isporučeno još 14 vatrogasnih vozila

Hrvatskim vatrogascima na Policijskoj akademiji isporučeno još 14 vatrogasnih vozila

Na Policijskoj akademiji je danas Hrvatskim vatrogascima iz 11 županija u sklopu projekta modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi RH vrijednog 256 milijuna kuna koji se većim dijelom financira sredstvima fondova Europske unije predano na korištenje još 14 vatrogasnih vozila, izvjestio je MUP.

Ovaj projekt je sufinanciran u iznosu od 85% sredstvima europskih fondova, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 15% osigurava iz Državnog proračuna, navodi se u priopćenju.

Riječ je o drugoj isporuci dijela od ukupno 94 naručena vatrogasna vozila. Prva isporuka, 20 vozila, održana je pred mjesec dana na istom mjestu, a danas je hrvatsko vatrogastvo postalo bogatije za tri autocisterne, šest šumskih lakih, jedno šumsko teško i četiri navalna duga vozila, koja će se rasporediti u županije: zadarsku, bjelovarsko-bilogorsku, krapinsko-zagorsku, sisačko-moslavačku, karlovačku, šibensko-kninsku, ličko-senjsku, virovitičko-podravsku, požeško-slavonsku, brodsko-posavsku i vukovarsko-srijemsku, sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama.

“Sa onom prošlom i ovom današnjom primopredajom smo otprilike zaokružili jednu trećinu vozila koja idu u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva u sve hrvatske županije“, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te pozdravio i prisutne predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, naglasivši kako je ovo zapravo „naš zajednički uspjeh“.

Uz njih, primopredaji su nazočili i predstavnici firmi koje su vozila izradile, predstavnik poljske tvrtke WISS u Republici Hrvatskoj, Volvo Group Croatia, MGS Grupe d.o.o. i DOK-INGa d.o.o, zatim načelnica Policijske akademije Davorka Martinjak i, naravno, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

U svojoj zahvali ministru Božinoviću i Vladi Republike Hrvatske u ime svih vatrogasaca, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je naglasio: „Danas je opet povijesni trenutak za hrvatsko vatrogastvo. Još 14 novih vatrogasnih vozila dolazi u ustroj hrvatskog vatrogastva, a ugradnjom novih tehnologija, koje su poboljšane, dana je jedna nova kvaliteta i nova vrijednost vatrogastvu Republike Hrvatske, te sam siguran da će ovo doprinijeti jednoj još boljoj operativnoj spremnosti i mobilnosti hrvatskih vatrogasaca.“

“Nama je izuzetna čast i zadovoljstvo da se na ovaj način kao Vlada možemo odužiti hrabrim vatrogascima, koji svojom srčanošću i odgovornošću iz dana u dan opravdavaju i tradiciju i ponos ove struke u Republici Hrvatskoj”, rekao je ministar Božinović.

Božinović je podsjetio kako je ovo po prvi puta da se iz europskih sredstava na ovaj način opremaju žurne službe sustava civilne zaštite, od kojih je najoperativnija i najveća upravo hrvatska vatrogasna zajednica.

“Vlada RH hrvatsko vatrogastvo podržava u svemu, pa i u ovom veoma važnom segmentu, a to je opremanje vatrogasaca najsuvremenijom opremom. Ovo je samo početak. Ovo je posao koji nema i neće imati kraja. Dakle, zanavljanje i modernizacija svih žurnih službi u Republici Hrvatskoj naša je trajna zadaća i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, sva ministarstva i sama Vlada, na tome rade svakodnevno i drago nam je kada na ovaj način možemo obilježiti jedan vrlo uspješan projekt“, zaključio je Božinović.

Božinović je najavio sljedeću primopredaju za nekoliko tjedana, s ciljem isporuke svih 94 vozila do ljeta.


Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI