VRO BLJESAK: Hvala hrvatskim braniteljima, vojnicima, redarstvenicima koji su pokazali kako se rađa jedna snažna Hrvatska vojska

VRO BLJESAK: Hvala hrvatskim braniteljima, vojnicima, redarstvenicima koji su pokazali kako se rađa jedna snažna Hrvatska vojska

Bljesnulo je odjednom i proširilo se zapadnim dijelom Hrvatske koji je bio pod okupacijom. Bljesnulo je i munjevitom akcijom Hrvatska vojska i Hrvatski redarstvenici nezaustavljivo su osvajali kilometar po kilometar napaćenog hrvatskog teritorija na kojem su pobunjeni Srbi, JNA i četnici kontrolirali žilu kucavicu autocestu Zagreb-Lipovac kao i željezničku prugu. Sve je to stvaralo velike probleme Hrvatskoj. A onda je bljesnulo i pokazalo da Hrvatska ima snage sama osloboditi svoj prostor a Bljesak će biti samo uvod u konačnu akciju pod nazivom Oluja.

Prošlo je 25 godina od tih događaja a sjećanja su još uvijek svježa. Sjećanja su to koja nikad neće izblijediti jer to je povijest Hrvatske koja se pisala krvlju. O Bljesku se pisalo i pisat će se. Analiziralo se i analizirat će se. A naša je namjera samo da ovim napisom kažemo još jednom hvala vojnicima i redarstvenicima koji su zapadnoj Slavoniji udahnuli dah slobode i pokazali kako se rađa jedna snažna vojska, ona Hrvatska vojska a bljesak koji je bljesnuo prije 25 godina ima isti jako sjaj.

1. svibnja 1995. ujutro u 5:30 sati, počela je vojno-redarstvena operacija Bljesak. Hrvatska vojska napala je središnji i južni dio snaga RSK na području zapadne Slavonije. U akciji su sudjelovale postrojbe Hrvatske vojske i specijalne policije RH; 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske koje su zaposjele velikosrpske agresorske snage i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac što je bilo vrlo važno radi nesmetanog prometovanja autocestom od Zagreba prema istoku Republike Hrvatske. VRO Bljesak je, u vojnom smislu, bila nastavak operacije Otkos 10 s kraja 1991. godine koja je zaustavljena Sarajevskim primirjem potpisanim 3.siječnja 1992., kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.

U munjevitoj i vrlo uspješnoj operaciji napravljen je značajan pomak ka konačnom okončanju velikosrpske agresije na tlu Republike Hrvatske, što je konačno i ostvareno nekoliko mjeseci kasnije operacijom Oluja. Agresor je u Bljesku pretrpio značajnu štetu, kako ljudsku (350 do 450 mrtvih, 1000 do 1200 ranjenih, 1500 zarobljenih), tako i logističku (6 tenkova, 4 oklopna transportera, 42 topa, 2 skladišta streljiva, velika količina pješačkog naoružanja i druge opreme), ali i moralnu štetu.

U Operaciji Bljesak postavljeni su sljedeći operativni ciljevi: razbiti snage neprijatelja i razoružati pobunjene formacije, osloboditi Zapadnu Slavoniju, izbiti na rijeku Savu i osigurati državnu granicu. Potrebno je osigurati ostanak civilnog pučanstva na oslobođenom prostoru ali i omogućiti nesmetan odlazak svima koji to žele. Ovako postavljeni ciljevi predstavljali su veliki izazov pred planere operacije jer su morali ostaviti nesmetani koridor za izvlačenje civila, ali taj koridor je neprijatelj mogao iskoristiti za dovođenje pojačanja.

Operacija je zamišljena da se brzim i energičnim djelovanjem duž autoputa iz smjera Nove Gradiške i Novske presjeku snage neprijatelja na dva dijela i oslobode Okučani. U nastavku ofenzivne operacije zamišljeno je da se jakim pješačkim snagama i protuoklopnim snagama izbije na rijeku Savu u širem području Stare Gradiške i da se sruši most na rijeci Savi kako bi se osigurao bok našim snagama iz smjera Bosanske Gradiške. U zamisli je predviđeno dovoljno jakim snagama blokirati Jasenovac i onesposobiti skelska mjesta prijelaza i spriječiti intervenciju neprijatelja s Banije i BiH. Ostalim snagama i snagama MUP-a u drugoj etapi operacije izvršiti rasijecanje i uništenje neprijatelja sjeverno od komunikacije Novska – Nova Gradiška.

Bljesak i Oluja bile su ključne završne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Arhiva/ Ministarstvo hrvatski branitelja

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI