Ministar hrvatskih branitelja Medved: Milanović obezvrijedio žrtvu branitelja

Ministar hrvatskih branitelja Medved: Milanović obezvrijedio žrtvu branitelja

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je osudio izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom, ustvrdivši da je njome obezvrijedio žrtvu hrvatskih branitelja.

“Izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja ‘treba maknuti i negdje baciti’, najoštrije osuđujem jer se time obezvrjeđuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Hrvatske”, stoji u Medvedovu priopćenju.

Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja, navodi Medved. Neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja, ističe, ne može biti službeni stav Hrvatske.

Poručio je da odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije. Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija.

Medved neprihvatljivim smatra hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je, dodaje, neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene. Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

“Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji. Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve”, poručio je Medved.

Predsjednik Milanović je nakon polaganja vijenca u Jasenovcu poručio, osvrćući se na HOS-ovu ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, da to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

“Predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘Za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.”, rekao je Milanović.

Milanovićevu izjavu ranije su osudili Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS), Hvidra i Hrvatska stranka prava. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI