U Čast Velike Gospe, Svih Hrvatskih Branitelja i Domovine u Svetištu BDM Veliko Rujno održana 17.međunarodna planinska utrka Starigrad-Paklenica

U Čast Velike Gospe, Svih Hrvatskih Branitelja i Domovine u Svetištu BDM Veliko Rujno održana 17.međunarodna planinska utrka Starigrad-Paklenica

U subotu 11.08.2018. godine održala se 17. Međunarodna planinska utrka Starigrad Paklenica – Veliko Rujno koja je ujedno Prvenstvo Republike Hrvatske u planinskom trčanju za seniore i juniore, muškarce i žene te ekipno Prvenstvo Države na dužini staze 13,6 km.

U 16.15..sati Hrvatski Generali : Ljubo Ćesić Rojs, Haški Uznik Rahim Ademi, Mladen Mikolčević koji je ujdeno član Uprave Peveca i član NO Hrvatskih Šuma, Zdravko Vladanović, utemeljitelj utrke i Općine Starigrad Role Dokoza, Predstavnici Organizacijskog odbora utrke zapalili su svijeće Svima Palima za Domovinu u centru Starigrad-Paklenice ispred Spomenika Stjepanu Radiću.

Članovi organizacijskog odbora utrke: Predsjednik Višeslav Dokoza, Zamjenik: Mate Bulić, članovi: Josip Frketić, Mladen Peša, Tihomir Kasunić vl.tvrtke: Vila Velebita Transporti d.o.o., General Mladen Mikolčević, Milan Pavelić, prof., Kamer Halili i Josip Škrtić.

u 16.20 sati Starigradski Župnik don Marinko Jelečević Blagoslovio je sve sudionice i sudionike, članove Organizacijskog odbora utrke,sve nazočne i sve koji su na bilo koji način pomogli održavanju iste. Potom se doživotni direktor utrke a koji je na tom mjestu naslijedio inicijatora iste Rolu Dokozu General bojnik Ljubo Ćesić Rojs pozdravnim govorom obratio svim trkačicama i trkačima kao i svima ostalima istaknuvši da je ova utrka ponos Domovine, da na njoj ove godine sudjeluje rekordan broj natjecateljica i natjecatelja, njih čak 175 (od čega i više trkačica i trkača iz više Europskih zemalja) zaželivši im dobrodošlicu i da svi sretno stignu do starta. Potom je pucnjem iz startnom pištolja u 16.30. sati svečano otvorio utrku.

Utrka se održala pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Riječ je o prvoj planinskoj utrci u Republici Hrvatskoj započetoj još 2000.godine inicijativom Role Dokoze doživotnog počasnog direktora utrke koji je i inicirao proboj i izgradnju ceste od Starigrad Paklenice do Svetišta BDM Veliko Rujno uz svesrdnu pomoć General Ljube Ćesića Rojsa čija inžinjerija je probila prvih 7 km planinske ceste prema Velikom Rujnu. 80-tih godina prošlog stoljeća Blagopokojni Kardinal Franjo Kuharić Veliko Rujno proglasio je Nacionalnim Zavjetnim Planinarskim Svetištem.

Riječ je o najzahtjevnijoj utrci u Hrvatskoj i cijeloj Europi jer se trči startom na nula metara nadmorske visini a na cilj stiže na 930 metara nadmorem, trčala se na temperaturi od 36 c. Pored trkačica i trkača iz Hrvatske sudjeluju i trkačice i trkači iz više Europskih zemalja.

Dionica utrke cesta MIRA i LJUBAVI od Starigrad Paklenice do i cijelo Velikom Rujnu od strane Hrvatskog Atletskog Saveza početkom ove godine službeno je proglašena trajnim centrom za pripreme Hrvatskog Atletskog Saveza za cestovno i planinsko trčanje. 2017.godine na prijedlog Organizacijskog odbora (uz Njegovu prethodnu suglasnost) za doživotnog Direktora Utrke imenovan je počasni Građanin Općine Starigrad Legenda Hrvatskog Naroda, Desna Ruka Oca Hrvatske Države dr.Franje Tuđmana i Ministra Gojka Šuška.

U 18.30.sati pred više stotina nazočnih ispred Svetišta Velike Gospe na Velikom Rujnu održalo se svečano proglašenje rezultata, dodjela novčanih nagrada, medalja, pehara,svim sudionicima dodjeljene su posebno tiskane majice, osigurana večera na Velikom Rujnu kao i okrjepa na cijeloj stazi utrke na kojoj je bilo pet okrjepnih stanica, ekipe prve pomoći i svi drugi koji su bili angažirani i koji su brinuli za sigurnost svih sudiuonica i sudionika. Nagrade su dodjeljivali Direktor utrke: General bojnik Ljubo Ćesić Rojs, General Rahim Ademi, General Mladen Mikolčević, Desna ruka pok. Načelnika Glavnog Stožera HV-a Janka Bobetka Zdravko Vladanović te Predsjednik Organizacijskog odbora utrke i Prvenstva Višeslav Dokoza. Iduće 2019.godine bit će domaćin europskog natjecanja a potom ako Bog Da i Svjetskog Prvenstva.

Nakon proglašenja rezultata:

REZULTATI: MUŠKARCI SENIORI – POJEDINAČNO
DIONICA STARIGRAD PAKLENICA – VELIKO RUJNO 13,6 KM

1. NIKOLA MIKULIĆ, AK SVETICE, ZAGREB, 01.08.26 (jedan sat osam minuta dvadeset šest sekundi)
2. KREŠIMIR BALAŠKO, AK SVETICE, ZAGREB, 01:09:17
3. ZORAN ŽILIĆ, AK KVARNER, RIJEKA, 1:11:17

REZULTATI: ŽENE SENIORKE – POJEDINAČNO
DIONICA STARIGRAD PAKLENICA – VELIKO RUJNO 13,6 KM

1. BARBARA BELUŠIĆ, AK ISTRA, PULA, 1:14:36
2. MAJA VRBAN, AK DUBROVNIK, 1:21:15
3. MARIJA VRAJIĆ, AK MAKSIMIR, ZAGREB, 1:27:22

REZULTATI: MUŠKARCI JUNIORI – POJEDINAČNO
DIONICA VELIKI VAGANAC -VELIKO RUJNO 6,6 KM

1. ANDRIJA PALIČKA, AK RUDOLF PEREŠIN, GORNJA STUBICA, 0:28:27 (dvadeset osam minuta i dvadeset sedam sekundi)
2. BRUNO BELČIĆ, AK KARLOVAC, KARLOVAC, 0:31:13
3. FRANO HADUŠ, AK SVETICE, ZAGREB, 0:31:26

REZULTATI: ŽENE JUNIORI – POJEDINAČNO
DIONICA VELIKI VAGANAC – VELIKO RUJNO 6,6 KM

1. MARIJA PRIMORAC, AK SVETICE, ZAGREB, 0.33.59 ( trideset tri minute i pedeset devet minuta)

REZULTATI EKIPNO MUŠKARCI 13,6 KM
DIONICA STARIGRAD PAKLENICA – VELIKO RUJNO

1. AK RUDOLF PEREŠIN (MATIJA LUKINA, NIKOLA ŠKVORC, DRAŽEN DINJAR) = 3:38:40 ( tri sata trideset osam minuta četrdeset sekundi)
2. AK ZABOK (NIKOLA ŠPOLJAR, MARKO GORIČKI, MARKO ŠPOLJAR) = 3:42:40
3. AK SVETICE ( NIKOLA MIKULIĆ, KREŠIMIR BALAŠKO, DORIAN MIŠKULIN = 3:43:36)

REZULTATI EKIPNO ŽENE 13,6 KM
DIONICA STARIGRAD PAKLENICA – VELIKO RUJNO

1. AK DUBROVNIK ( MAJA URBAN, TEA FABER, HELENA GLEĐA)= 4:21:00 (četiri sata dvadeset jednu minutu)
2. AK VARAŽDIN ( MATEJA KANIŠKI, ALENKA HORVAT, ŠTEFICA BUBLJARIĆ) = 4:44:40
3. AK SLJEME ( PATRICIA MARAS, ANA ŠTEFULJ, DOLORES OSVALDIĆ) = 4:50:48

REZULTATI EKIPNO JUNIORI 6,6 KM
DIONICA VELIKI VAGANAC – VELIKO RUJNO

1.AK SVETICE (FRANO HADUŠ, VILIM SKORIĆ, DOMINIK KOLIĆ) = 1:37:55

Na dodjeli nagrada uime Organizacijskog odbora svima nazočnima obratio se Višeslav Dokoza koji istaknuo zahvalu se svima koji su cijelo ovo vrijeme bili, jesu i pomažu održavanju utrke. Sponzori utrke su: Grad Zagreb, Zadarska Županija, Pevec, Općina Starigrad, TZ Općine Starigrad,NP Paklenica, PP Velebit, Pivovara Ličanka Pazarište, Voda Santa, i dr. Dokoza se ukratko osvrnuo na dugogodišnji put razvoja utrke koja kao i proboja ceste do Svetišta na Velikom Rujnu započetkom 1993.godine. Pored toga istkanuo je napore i želje da se cesta od Velikog Vaganca do Velikog Rujna čim prije asfaltira, da se izgradi cesta Veliko Rujno – Gospić, da utrka bude domaćin Europskog i Svjetskog Prvenstva te da Hrvatski Generalski Zbor na Velikom Rujnu izgradi svoj Dom sa poviješću stvaranja Hrvatske Države. Ujedno je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomagali proboj ceste do Velikog Rujna i održavanju utrke, svim trkačicama i trkačima od prve utrke do ove koji su uoči Blagdana Velike Gospe odvojili svoje vrijeme i istrčali najzahtjevniju dionicu u Europi. Višeslav se posebice zahvalio Doživotnom Direktoru Generalu Ljubi Ćesiću Rojsu svim trkačicama i trkačima od prve utrke do sada i ubuduće koji daju veliku žrtvu trčeći najtežu utrku u Europi, u šlici turističke sezone i godišnjih odmora po temperaturi od gotovo 40 c, svim volonterkama i volonterima, te svima koji su na bilo koji način doprinijeli pozvavši ujedno sve ljude dobre volje u Domovini i Svijetu da se priključe jer svakog mjesta ima.

Dragom Bogu Hvala i Našoj Miloj Majčici Gospi Velikog Rujna – Vili Velebita do sada nikad niti jedan trkač nije se nikada ozlijedio.

Ovo je utrka i ujedno za sve one koje ne mogu trčati, ta sve bolesne i nemoćne, za mir u svijetu i sve ljude dobre volje. Svi ljudi dobre volje su dobrodošli i kao trkači i u organizacijski odbor i za svakoga mjesta ima. Nas ne zanimaju funkcije već dobrobit Hrvatskog Naroda i sve u Slavu Velike Gospe, Hrvatskih Branitelja i Domovine zauvijek.

Svim trkačicama, trkačima, uzvanicima, žiteljima, gostima, organizacijskom odboru zaželio je od srca puno uspjeha i lijepi odmor na Najsvetijoj Hrvatskoj Planini. Svi smo ovdje jednaki Bogu i Domovini odani zauvijek zaključio je svoje pozdravni govor Višeslav te pozvao Direktora Ljubu Ćesića Rojsa da se obrati.

U svom pozdravom Govoru Direktor Ljubo Ćesić Rojs je istaknuo povijesne zasluge za stvaranje Hrvatske Države dr.Franje Tuđmana i Ministra Gojka Šuška. Svima nazočnima prenio je pozdrave General pukovnika Ante Gotovine koji je obećao da će osobno nazočiti idućoj utrci. Ujedno se zahvalio svim trkačicama i trkačima koji su istrčali ovu vrlo zahtjevnu utrku u ekstremno teškim vremenskim uvjetima. Tuđmanova i Šuškova desnica Legendarni Rojs istaknuo je da će se asfaltirati dionica ceste od Velikog Vaganca do Velikog Rujna u dužini 6,6 km, da će se ubrzo krenuti sa probojem i izgradnjom ceste od Velikog Rujna do Gospića, da će se ujedno trčati i utrka od Starigrad Paklenice preko Velikog Rujna do Gospića, da će km, da će ubuduće utrka trajno biti pod Visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Generalskog Zbora koji će istaknuo je Rojs na Velikom Rujnu izgraditi Dom Hrvatskog Generalskog Zbora u kojem će biti spomen dvorana o stvaranju Hrvatske Države i svi dr.potrebni sadržaji.

Praćen ovacijama i dugotrajnim pljeskom Ljubo Ćesić Rojs svima je čestitao nadoleći Blagdan Velike Gospe i pozvao sve da daju svoj puni dopinos za Domovinu na temeljima dr.Tuđmana i Gojka Šuška.

Po prvi put svi nagrađeni sudionici, uvaženi gosti, sponzori, članovi org.odbora dobili su unikatne medalje sa Likom Gospe Velikog Rujna a Gospođa Anđina Markić iz Benedikte izradila je i posebne Krunice Gospe Velikog Rujna s kamenčićima iz Međugorja spoja Kraljice Mira i Gospe Velikog Rujna.

Organizacijski odbor je preko gosp. trkača utrke gosp. Kfrešimira Žagara, direktora izgradnje Hrvatskih šuma darovao i zlatnu medalju Obitelji nedavno, u prometnoj nesreći u Starigrad Paklenici tragično preminule djevojke iz Našica a na Kip Blažene Djevice Marije na Velikom Rujnu stavio je dres Hrvatske nogometne Reprezentacije s potpisima Najboljeg Svjetskog igrača Luke Modrića i Najboljeg Svjetskog golmana Danijela Subašića.

Najvernija Odvjetnice na Braniku Stoj Čuvaj Našu Svetu Vjeru i Hrvatski Dom, “Oj Ti Vilo Vilo Velebita hvala Ti za Sve”.


Foto/Organizacijski odbor utrke

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI