HRVATSKI PREMIJER I PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković: Sjever Hrvatske Vladi je iznimno važan

HRVATSKI PREMIJER I PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković: Sjever Hrvatske Vladi je iznimno važan

Predstavljajući program „Sigurna Hrvatska”, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković posjetio je u srijedu nakon Varaždinske županije i Krapinsko-zagorsku županiju, gdje je još jednom istaknuo da je Vladi sjever Hrvatske iznimno važan te da je u taj dio Hrvatske uloženo osam milijardi kuna.

“Ukupna su ulaganja u ovaj dio Hrvatske u ovom mandatu osam milijardi kuna, a napravljen je i golemi iskorak u pogledu fiskalne decentralizacije”, rekao je Plenković i dodao da je samo u Krapinsko-zagorskoj županiji 90 milijuna kuna prihoda više za županiju, gradove i općine u odnosu prema 2017. godini.

Predsjednik Vlade istaknuo je i veliki pomak u mjerama zapošljavanja te znatna financijska sredstva izdvojena za radnike i poslodavce u privatnom sektoru, pri čemu je podsjetio da je u Krapinsko-zagorskoj županiji 2300 malih i srednjih poduzetnika te onih većih koji su tražili tu potporu.

„Tu je potporu dobilo preko 14.300 radnika i na taj način smo stali iza radnika i iza poslodavaca i ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje u gospodarstvo imamo posebnih ulaganja 250 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako u Zagorju ništa nije zaustavljeno zbog koronavirusa, pri čemu je podsjetio da su na sjednici Vlade održanoj krajem prošle godine u Krapini dogovoreni projekti vrijedni 3,6 milijarda kuna te da se svi oni realiziraju.

„Samo u cestovnu infrastrukturu investirali smo 500 milijuna kuna, velike investicije za ruralni razvoj, velike investicije za gospodarenje otpadom te u vodnom gospodarstvu, velike investicije za potpore poduzetnicima. Na tom tragu ćemo i nastaviti”, najavio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako je za Hrvatsku vrlo važno ulagati u željeznički promet jer je on u cjelokupnom prometu onaj dio sustava i mreža u koji najviše treba ulagati. S tim u vezi najavio je investiciju od tri milijarde eura u željeznicu u idućih deset godina.

Plenković je nakon Krapine posjetio i Zabok, gdje je vidio kako napreduje projekt elektrifikacije željezničke pruge između toga grada i Zagreba. Projekt vrijedan 531 milijun kuna realiziraju Hrvatske željeznice – HŽ infrastruktura, a u pristupne ceste uložit će se 31 milijun kuna.

„Riječ je o ključnom projektu koji će značajno ubrzati i olakšati promet i dolazak ljudi iz Zaboka, iz cijele Krapinsko-zagorske županije u središte Zagreba”, rekao je Plenković i dodao da je to sjajan projekt koji će biti dodana vrijednost za sve koji žive u toj županiji i rade u Zagrebu.

Govoreći o programu HDZ-a “Sigurna Hrvatska”, Plenković je istaknuo da on za građane na sjeveru Hrvatske znači sigurne plaće i mirovine. „Ono što ćemo našim aktivizmom napraviti u sljedeće četiri godine je da će prosječna plaća doći na razinu od 7.600 kuna, minimalna plaća na 4.250 kuna, da ćemo ići u daljnja porezna rasterećenja”, ponovio je Plenković.

Rekao je da će smanjiti stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto te s 24 na 20 posto, sav PDV na hranu ići će na 13 posto, a porez na dobit smanjit će se s 12 na 10 posto. “Uz 130 tisuća kuna potpore za samozapošljavanje, time ćemo osigurati novih 100 tisuća radnih mjesta, nakon što smo ih 110 tisuća osigurali u našem prvom mandatu”, rekao je predsjednik HDZ-a.

„Zato želimo poslati poruku da će se ova Vlada nastojati zalagati i dalje da EU fondovi budu dodatna investicijska poluga za brzi gospodarski oporavak i očekujemo 22 milijarde eura na raspolaganju idućih sedam godina”, istaknuo je Plenković. (Hina)

Foto: HDZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI