HRVATSKI PREMIJER Plenković sudjeluje na samitu “One Ocean” u Brestu

HRVATSKI PREMIJER Plenković sudjeluje na samitu “One Ocean” u Brestu

HRVATSKI Premijer Andrej Plenković sudjeluje u petak na samitu One Ocean u Brestu gdje će održati govor o zaštiti mora i borbi protiv onečišćenja plastikom.

Očekuje se da će političari u petak pozvati da se ubrza usvajanje novog pravno obvezujućeg instrumenta o očuvanju i održivom korištenju morske biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne jurisdikcije (BBNJ) pod Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS).


Tim ugovorom stvorio bi se okvir za uspostavu zaštićenih morskih područja i njihovo upravljanje na otvorenim morima. Prijedlog znanstvenika je da se najmanje 30 posto svjetskih mora zaštiti na taj način.

Na samitu će sudjelovati šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel s kojim se hrvatski premijer susreo u četvrtak navečer.

“S Charlesom Michelom uoči #OneOceanSummit na kojem se zalažemo za bioraznolikost i borbu protiv onečišćenja oceana i mora. Razgovaramo i o članstvu Hrvatske u Schengenu i eurozoni, odgovoru na rast cijena energenata, kao i situaciji u Bosni i Hercegovini te važnosti izborne reforme”, tvitao je Plenković.


Uz premijera je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U Brestu su još dvojica premijera država članica EU-a, irski premijer Micheal Martin i premijer Malte Robert Abela, a Sjedinjene Države će predstavljati poseban izaslanik za klimu John Kerry. Očekuje se dolazak šefova država i vlada Maroka, Tunisa, Tanzanije, Namibije, Gane i drugih.

Britanski premijer Boris Johnson, njemački kancelar Olaf Sholz, kanadski premijer Justin Trudeau i kineski potpredsjednik Wang Qishan trebali bi se obratiti okupljenima virtualnim putem. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI