HRVATSKI PREMIJER Plenković: Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe; Francuska će nam pomoći u kontroli hrvatskog zračnog prostora

HRVATSKI PREMIJER Plenković: Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe; Francuska će nam pomoći u kontroli hrvatskog zračnog prostora

HRVATSKI PREMIJER Plenković danas je u izjavi medijima potvrdio da je na bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu bio eksploziv te istaknuo da se daljnjom istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj i je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Premijer je dodao da je nakon razgovora s francuskim predsjednikom Macronom Francuska iskazala spremnost da pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora, te da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio naše nebo, a istaknuo je dase o pomoći razgovara i sa SAD-om.

“Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima koja zajednički provode izvide i istragu o tome što se dogodilo. Dobili smo prve inicijalne informacije o kakvoj se vrsti vojnog drona radi. Kako bismo informirali javnost želim reći – da, točno je ovo što je u okvirnom kontekstu kazao ministar Banožić, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se točno koja”, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je “sve što smo čuli u eteru, koji su brojni stručnjaci do sada objavljivali, krivo”.

“Ono što je točno jest da je na njoj bilo eksploziva. Ono što je dobro je da se nije dogodila nikakva teža posljedica, da nije bilo žrtava”, naglasio je.

Daljnjom istragom želi se utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj.

“Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg tijeka istrage želimo utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj. Je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla i na kraju završila u Zagrebu u Jarunskoj ulici”, rekao je Plenković.

Francuska pomaže u kontroli hrvatskog zračnog prostora. O pomoći razgovaramo i sa SAD-om.

Plenković je izvijestio da je već u petak u Versaillesu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te je Francuska iskazala spremnost da nam pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora.

“Njihov avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio je naše nebo 12. ožujka, to će učiniti ponovo i sutra”, rekao je Plenković.

Najavio je da će sutra posjetiti francuski nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika.

“Razgovaramo i sa SAD-om da vidimo kako nam i oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti”, dodao je.

Plenković je istaknuo da će se u vezi s padom bespilotne letjelice nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a na političkim i vojnim tijelima te da o tome razgovara sa svim partnerima unutar Europske unije.

U srijedu posjet NATO-ovom sjedištu u Španjolskoj

“U srijedu ću s predstavnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj, jedno od dva koja imaju zadaću pratiti cijeli zračni prostor, da naši stručnjaci prikupe dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj.”

Podsjetio je da se na današnjem sastanku s vojnim vrhom u Banskim dvorima razgovaralo o mogućnostima jačanja protuzračne obrane i poduzimanja drugih aktivnosti koje mogu zajamčiti sigurnost Hrvatske.

“Očekujemo prijedloge Ministarstva obrane i Hrvatske vojske za unaprjeđenje sustava protuzračne obrane uz već najavljeno jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon Vladine odluke i potpisanog ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafalea.”

Plenković je na pitanje je li njegov obilazak mjesta pada letjelice bio sigurnosni propust tj. “je li šetao oko bombe” odgovorio da je riječ o trivijalnim doskočicama.

“Odmah po dolasku iz Pariza sazvao sam cijeli sustav, vojske, policije, obavještajne zajednice i svih nadležnih službi. Informirao sam se o tome što se dogodilo, odlučili smo da sutradan rano posjetimo mjesto gdje je pala letjelica s punim uvjerenjem da tamo idemo sigurni, bez ikakvog rizika za one koji su tamo bili. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada letjelice prigodom njezina iskopavanja i obavljanja svih aktivnosti koje su radili stručnjaci iz svih područja i s velikim oprezom i ona je izvađena bez posljedica za bilo koga i da je bilo tko bio u riziku. Čuli ste i samo da je jedan paviljon Studentskog doma bio evakuiran”, rekao je Plenković.

Poziv za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost poslao sam 24. veljače, a o Patriotima nikad nisam govorio

Upitan je li vrijeme da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost poručio je kako to treba pitati predsjednika Republike Zorana Milanovića. Naveo je da je Milanoviću poslao pismo 24. veljače kada je počela Ruska invazija na Ukrajinu, nakon sjednice Vlade i prije nego je otišao na izvanredni sastanak Europskog vijeća. Naveo je i kako je, što se njega tiče, pozicija i dalje jednaka. No, nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu drži da imaju i novih točaka dnevnog reda koje ne bi bilo loše raspraviti.

Plenković je kazao da nikada nije govorio o Patriotima.

“Čitao sam informacije na nekim portalima da sam negdje govorio o Patriotima. Uopće mi nije jasno kako takve dezinformacije kolaju u eteru. Nisam čuo ni sebe, niti bilo koga drugoga sa strane Vlade da je spomenuo bilo koji sustav uključivši i sustav Patriot”, kazao je. Drži i kako je to sve skupa “ekstremno neozbiljno u okolnostima u kojima se nalazimo”.

Plenković je kazao da što se tiče protuzračne obrane i tu ima prostora za dodatna ulaganja i akvizicije.

Izvor/ Hina/Vlada/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI