HRVATSKI PREMIJER Plenković i Morawiecki: Poljsku se želi destabilizirati migrantima, Hrvatska ima sličan problem

HRVATSKI PREMIJER Plenković i Morawiecki: Poljsku se želi destabilizirati migrantima, Hrvatska ima sličan problem

Poljska se suočava s orkestriranim pokušajem destabilizacije ilegalnim organiziranim priljevom migranata iz Bjelorusije, kazao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim u Banskim dvorama, dodavši kako Hrvatska ponekad ima sličan problem.

“Poljska je suočena s organiziranim priljevom nezakonitih migranata iz Bjelorusije”, kazao je hrvatski premijer.

“To je orkestrirani pokušaj destabilizacije Poljske, Litve i Latvije. Hrvatska je, možemo reći, ponekad suočena s ne istim, ali sličnim pokušajima nezakonitih migracija”, dodao je.

Zbog toga Hrvatska zna “koliko je važno i bitno” čuvati granice Poljske i Hrvatske, čime se doprinosi “sigurnosti naših građana te poštivanju europskih i međunarodnih normi”, istaknuo je hrvatski premijer.


Posljednjih nekoliko mjeseci bjeloruske vlasti organizirano prevoze migrante, većinom iz Iraka, do granica Poljske, Litve i Latvije. Bruxelles i Varšava optužuju Minsk da time želi prisiliti Europsku uniju da odustane od ekonomskih sankcija uvedenih zbog kršenja ljudskih prava u zemlji.

Poljski je premijer istaknuo da su migranti “instrument političkog pritiska” koje se koristi kao “alat za destabilizaciju” Poljske.

Morawiecki smatra da su “umjetno izazvana migrantska kriza”, gomilanje ruske vojske oko granice s Ukrajinom te uz granicu u Kalinjingradskoj oblasti, energetska kriza dijelom izazvana ruskom manipulacijom cijenama plina, oblici ruskog političkog pritiska na cijelu Europsku uniju.

(Ne)stabilnost u jugoistočnoj Europi

Plenković je istaknuo da je s Morawieckim razgovarao i o stanju u jugoistočnoj Europi, a osobito u BiH, ponovivši da je za Hrvatsku “posebno važno pitanje postizanje dogovora o izbornom zakonu kako bi Hrvati, kao konstitutivan, ravnopravan narod, sukladno pravičnom izbornom zakonu, biraju svoje legitimne predstavnike u najviša tijela BiH“.

Morawiecki je kazao da su za “porast različitih destabilizacijskih procesa” na Balkanu odgovorni režimi poput bjeloruskog koji potiču “destabilizaciju dalje od svojih granica”, ne precizirajući na koju je zemlju mislio, ali vjerojatno se referirajući na Rusiju.

Poljsko-hrvatski odnosi “izvrsni”

Hrvatski premijer istaknuo je da su hrvatsko-poljski odnosi u “političkom pogledu izvrsni” te da su Hrvati i Poljaci bliski narodi.

Morawiecki je istaknuo da Poljska “snažno podupire” ulazak Hrvatske u Schengen te se zahvalio Plenkoviću na “neprestanoj podršci, podršci Inicijativi triju mora te na prisutnosti hrvatskih vojnika u Poljskoj”.

Što se tiče gospodarske suradnje, premijer je naglasio kako je više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, a samo je više Nijemaca i Slovenaca posjetilo Hrvatsku.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/Vlada/ Foto: Press Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI