PREMIJER PLENKOVIĆ: “Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda”

PREMIJER PLENKOVIĆ: “Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda”

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama i spremna je pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove, rekao je premijer Andrej Plenković u nedjelju za vrijeme posjeta Kijevu.

“Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrijednosti koje svi dijelimo”, poručio je.


Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato “razumijemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince”.

“Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje obitelji, svoj teritorij i svoju domovinu”, rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim hrvatski premijer je inzistirao na podršci europskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i prije nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj promatračkog izaslanstva EP za izbore u Ukrajini 2014., a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u poslijeratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi poslije Domovinskog rata, u poslijeratnom razminiranju te u procesu pomirbe.

“Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama”, rekao je. “Možete uvijek računati na našu punu potporu i na našu solidarnost”, zaključio je.

Današnji posjet nazvao je “simboličnim” i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i što je prvi korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata.

“Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima”, rekao je.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket na kojem se radi.

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka veleposlanice RH Anice Djamić u KIjev i rekao da će veleposlanstvo normalno raditi.

“Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi”, rekao je Plenković

Zelenski: Sankcije treba osnažiti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem da je ovo izrazito bitan posjet koji pokazuje potporu koju RH pruža Ukrajini. Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske, rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu.

”Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije”, rekao je ukrajinski predsjednik.

”Sankcije treba osnažiti i možemo se nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati s napadom. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Ruskoj vojsci u cilju je bilo prouzročiti što veća stradanja i patnju.”

”Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila potporu krajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa”, rekao je Zelenski.

Premijer Plenković također se sastao s predsjednikom ukrajinske Vlade Denisom Šmihalom s kojim je razgovarao o daljnjoj financijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, energetskoj suradnji, razmjeni iskustava iz razminiranja te europskom putu Ukrajine.


Hrvatska će nastaviti pomagati prijateljski ukrajinski narod te pružati podršku u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, napisao je premijer na Twitteru.

U Kijevu se predsjednik hrvatske Vlade sastao i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom i poručio da će Hrvatska nastaviti pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku Ukrajini te nastaviti parlamentarnu suradnju, osobito glede europskog put na Ukrajine.


Nakon susreta s državnim vrhom, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Irpinj i Buču u blizini Kijeva, gdje su brojni civilni objekti razoreni tijekom ruske agresije.


”Žalimo zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove”, poručio je premijer.

Izvor: Vlada / Hina / HRT/ Foto: Izvor/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI