Hrvatski premijer Plenković nakon sastanka s Lijem: Kina pokazuje zanimanje za ulaganja u RH

Hrvatski premijer Plenković nakon sastanka s Lijem: Kina pokazuje zanimanje za ulaganja u RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Pekingu nakon sastanka s kineskim premijerom Lijem Keqiangom da Kina pokazuje zanimanje za ulaganja u obnovu hrvatske željezničke infrastrukture i brodograđevne industrije, što bi se moglo realizirati u sklopu inicijative “Kina+16”.

Prvog dana petodnevnog radnog posjeta Kini Plenkovića je u Velikom domu naroda na Trgu Tiananmenu primio kineski kolega Li, a prije toga premijer je održao radne sastanke s čelnicima četiriju velikih kineskih državnih kompanija.

“Razgovarali smo o mogućnostima kineskih ulaganja u željezničku infrastrukturu, u luke. To je ono što je za Hrvatsku posebno važno. Mi smo razvili sjajnu cestovnu infrastrukturu, uložili smo puno u zračne luke, međutim, ono što nam slijedi je daljnja modernizacija željeznica”, rekao je Plenković, dodajući da je plan do 2030. investirati 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu.

“Mislimo da bi interes i ekspertiza koju kineske kompanije imaju mogli otvoriti nove stranice suradnje, i to vrlo konkretne, jer svi su izrazito zainteresirani za okvir ‘Kina+16′”, naglasio je hrvatski premijer, podsjetivši da će Hrvatska 2019. biti domaćin sljedećeg sastanka te inicijative koja promiče intenzivniju suradnju drugog po veličini gospodarstva na svijetu sa zemljama istočne i srednje Europe.

Pelješki most i Uljanik

Plenković je u petak u Pekingu održao radne sastanke s predsjednicima uprava i drugim dužnosnicima golemih kineskih državnih tvrtki China Road and Bridge Corporation, China Railway Group Limited, Norinco i CSIC Shipbuilding Corporation.

“Tražili smo sastanak s kineskom kompanijom koja se bavi brodogradnjom. Oni su zainteresirani za partnerstvo, za suradnju”, rekao je Plenković, koji je kineskoj tvrtki CSIC, koja je inače jedna od najvećih svjetskih brodograđevnih kompanija, predstavio trenutno stanje u hrvatskoj brodogradnji.

“U svakom slučaju pokazali su interes, a suradnju s Brodarskim institutom kineska brodograđevna kompanija već ima neko vrijeme i jako su zadovoljni ekspertizom hrvatskih stručnjaka”, rekao je.

Na novinarsko pitanje je li moguće dobiti strateškog partnera za Uljanik, Plenković je kazao: “Mislim da je moguće. Interes postoji. Interes Fincantierija zajedno s DIV-om, postoje ukrajinske kompanije koje su posjetile i Pulu i Rijeku … a vidim da su ove informacije koje smo dali ovdje u Kini naišle na plodno tlo”, zaključio je Plenković.

On je također kazao da je s kineskim premijerom Lijem, s kojim se sastao već peti put u dvije godine, razgovarao i o povećanju bilateralne trgovinske razmjene, te da su obojica “izrazila zadovoljstvo tijekom izvođenja radova na Pelješkom mostu”.

Predsjednik uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shan rekao je nakon razgovora s Plenkovićem da je “ovo vrlo važan trenutak za CRBC”, tvrtke koja gradi Pelješki most.

“Ovo je prilika da hrvatskom premijeru predstavimo projekt koji smo već pokrenuli, posao koji smo dosad napravili kao i posao koji smo pripremili za sljedećih nekoliko mjeseci”, kazao je Lu.

Dodao je da je za njegovu tvrtku bilo važno dati posao lokalnoj radnoj snazi, te poštivanje svih propisa o zaštiti okoliša.

“Riječ je o prilično sofisticiranom mostu, kako zbog prilično velikog raspona središnjeg luka, tako i zbog strogih europskih zakona o zaštiti okoliša”, rekao je Lu. “Moramo biti vrlo oprezni kod svih tehničkih pitanja, i osobito kod okoliša, kako ne bismo prekršili europske standarde i kako ne bismo razočarali ljude’, rekao je Lu.

Nakon Pekinga, premijer će otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata. Plenković će također obići i obližnji most Hangzhou Bay u pratnji Lua, predsjednika uprave CRBC-a, tvrtke koja je sagradila taj 36 kilometara dugačak most.

U Hangzhou će se sastati i s predsjednikom tvrtke China Aoyuan Group, a sljedeća etapa puta je Šangaj, najveća trgovačka luka na svijetu, gdje će uz brojne svjetske čelnike Plenković sudjelovati na otvaranju sajma China International Import Expo na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta.

Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki. Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu ‘Trade & Innovation’, otvorit će Ured HTZ-a, te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI